Do čela městyse známého výrobou sýrů se před čtyřmi lety postavil Radek Malý. Letos kandiduje podruhé a opět s nejvyššími ambicemi. „Zůstaly nám tu některé rozdělané věci a já bych je chtěl dokončit, takže jsem se rozhodl, že do voleb půjdu znovu," hlásil Malý. V minulých volbách kandidoval za sdružení Ano pro Želetavsko, na čemž se nic nemění ani letos. Jeho sdružení v minulých volbách dominovalo, z patnácti míst v zastupitelstvu jich získalo sedm. Starosta by se letos nicméně spokojil i s menším číslem. „Kdybychom získali šest křesel, bude to velice slušný výsledek. Špatných by nebylo ani pět míst," uvedl. V Želetavě budou kandidovat další tři subjekty, o hlasy se poperou komunisté, křesťanští demokraté a nezávislí.

Jenom dvě uskupení se zúčastnila komunálních voleb v roce 2010 v Lesonicích Obec pro občany a Strana mladých. Zvítězili prvně jmenovaní (šest ku třem) a pro letošní volby se obě partaje sloučily. „Je to takový průměr nejlepšího," usmíval se lesonický starosta Rostislav Čech. „Čtyři roky jsem se snažil stmelit obec a myslím, že se to podařilo," vysvětlil starosta spojení.

Ten do nadcházejících voleb sice půjde, ale ambice na obhajobu svého postu nemá, spokojil by se se zastupitelstvem. „Dá se říct, že působím jako neuvolněný starosta, takže mám v podstatě dvě práce. Je to časově náročné, a nestíhám to tak, jak by se mělo," uvedl Čech.

Mládí vpřed

Lesonický starosta není jediný, který ve funkci končí. Se stejnými zastupitelskými ambicemi jde do voleb i jeho kolega, Miroslav Smetana z nedaleké Cidliny. „O post starosty se už ucházet nebudu. Nedávno jsem odešel do důchodu, tak by to měli převzít mladí," podotkl.

Heslo mládí vpřed prosazuje také babický Miloslav Vecheta. Ten se v čele obce pohybuje už od roku 1976 a od revoluce působí coby starosta.

„Mám už nějaký věk, nikdo nemládneme. Teď holt musí přijít mladí," usmíval se Vecheta. Ve svých 71 letech přitom není zdaleka nejstarší starosta. Karlu Polendovi z Lesné je už 85 let, a přesto se o hlasy voličů bude ucházet znovu. Změnou v Lesné tak je pouze způsob volby. Zatímco před čtyři lety byli všichni kandidáti pod hlavičkou Sdružení nezávislých kandidátů Za samostatnou obec,nyní jdou do voleb každý sám za sebe. „Nesouhlasíme s preferenčními hlasy. Nejsme žádná politická strana, všichni se cítíme být vyrovnaní," objasnil změnu místostarosta Ivo Jeřábek.

Kvůli věku se rozhodl skončit také Čestmír Malý ze Štěpkova. „Táhne mi na sedmdesát a je čas toho nechat," podotkl. Marie Báňová ze Štěměch zase končí kvůli únavě a osobním důvodům.

Z oslovených starostů budou bojovat o další čtyři roky v čele obce Milan Procházka z Radkovic u Budče a martínkovský Josef Svoboda.