Ministr Mládek přitom Horku označil za lokalitu, ze které nebyly na stát podány žaloby proti průzkumným pracím, a tudíž se projektu nebrání.

Podle starostů to však není pravda. „Proti úložišti bojuji třináct let, poslal jsem stovku nesouhlasných dopisů, takže tomuto rozhodnutí pana ministra nerozumím," řekl starosta Budišova Petr Piňos.

Z nedělní schůzky představitelů devíti obcí vzešlo společné prohlášení. V něm starostové zdůraznili, že jsou proti průzkumům v jejich katastrálních územích i případnému vybudování úložiště. „Bude-li kritériem dalších průzkumů podání či nepodání žalob, jsme připraveni žalobu okamžitě podat," stojí v prohlášení.

Starostové z Horky navíc tvrdí, že žalobu, kterou proti průzkumným pracím podal v minulosti ekologický spolek Calla, podpořili.

Podle ministra Jana Mládka by ale měly průzkumné práce od příštího roku pokračovat pouze v lokalitě Horka a Kraví hora na Žďársku. Zatím jde nicméně o návrh, který ještě musí schválit vláda.

Pokud by se tak stalo, šlo by o radikální změnu nastavených pravidel. Podle nich se totiž počet lokalit měl snižovat postupně až v roce 2025 na dvě nejvhodnější pro vybudování úložiště a záložní.

Ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiří Slovák zrychlení procesu podpořil, zároveň však řekl, že při výběru nejlepší lokality bude rozhodovat i názor tamních obyvatel. „Chceme volit takový postup, který povede ke konsensuálnímu řešení, a proto je na místě upravit postup výběru lokality tak, aby další fáze průzkumu probíhaly pouze tam, kde je ze strany obcí o další dialog zájem," mínil Jiří Slovák.

Osud Horky tak zůstává nejistý. Dostala se sice do užšího výběru, ale starostové s úložištěm dlouhodobě nesouhlasí. Postoje si chce ministr Mládek vyjasnit příští čtvrtek, kdy se se starosty setká.

Obce se proti projektu postavily už dříve v referendech. Před měsícem také ve společném prohlášení při návštěvě ministra životního prostředí Richarda Brabce.