Mikroregion Hrotovicko sdružuje sedmnáct obcí. V přehledu Deníku jich však je o pět více, a to o Mohelno, Lhánice, Myslibořice, Dolní Vilémovice a Kramolín. Z těch pěti jmenovaných obcí se o další čtyři roky ve vedení obce nehodlá ucházet pouze Josef Blaha z Kramolína. „Je to z pracovních důvodů. Jsem neuvolněný starosta a na obec nemám tolik času, kolik bych chtěl a hlavně kolik by bylo potřeba," řekl Blaha, který se v zastupitelstvu obce angažuje už dvacet let. Na starostovském postu seděl v letech 1994 až 1998 a v posledním volebním období. O tom, že by se v budoucnu do veřejného obecního života vrátil, v současnosti neuvažuje.

To Jiří Kostelník z Mohelna má jasno, obec pyšnící se unikátní hadcovou stepí chce vést i nadále. Zatímco před čtyřmi lety byl lídrem kandidátky SNK Evropští demokraté a ta získala v zastupitelstvu 11 z 15 míst, nyní kandiduje za hnutí s poetickým názvem Mohelno vesnička středisková. „Změna je život. U nás jsme navíc všichni nezávislí a je vlastně jedno, pod jakým jménem kandidujeme," konstatoval Kostelník, který stojí v čele obce již 24 let. „Mohelno vždycky bylo středisková obec pro svoje okolí, máme tu společný hřbitov nebo faru," dodal ke zvolenému názvu kandidujícího hnutí.

Jedinou ženou v čele obcí z Mikroregionu Hrotovicko je Hana Škodová. Devětačtyřicetiletá učitelka působí v centru mikroregionu. Hrotovice vede jedno volební období. „Letos však budu kandidovat už počtvrté," podotkla Škodová.

V Hrotovicích si v minulých volbách deset z patnácti míst v zastupitelstvu rozebrala hned tři Sdružení nezávislých kandidátů, které se v názvech liší pouze čísly na konci. Letos jich o jedno ubylo, starostka Hana Škodová však znovu kandiduje za to s číslovkou jedna na konci.

Zajímavý seznam kandidátů nabízejí Dukovany. Hned dvakrát v něm stojí jméno Miroslav Křišťál. Mladší, osmatřicetiletý, kandiduje za hnutí Inovace 2010 a od minulého volebního období působí v obci coby starosta. Jeho jednašedesátiletý otec se ve veřejném životě v Dukovanech angažuje od revoluce a letos kandiduje za hnutí Dukovany 2014. „Táta dříve kandidoval za lidovce, ale bylo mu naznačeno, že se s ním už nepočítá, tak založil svoje hnutí, aby mě podpořil," konstatoval starosta s tím, že politické rozbroje v rodině Křišťálů nejsou na pořadu dne. Sám by v dalším volebním období chtěl dokončit rozdělané projekty.

Obec od jaderné elektrárny nabízí ještě jednu zvláštnost na dvanáctém místě kandidátky ODS figuruje osmnáctiletý student Michal Vrbka, který tak spolu s dalšími deseti lidmi patří k nejmladším kandidátům na celém okrese. Také nejstarší kandidát z Třebíčska pochází z hrotovického mikroregionu. Je jím šestaosmdesátiletý důchodce Ferdinand Kužel, jenž kandiduje v Radkovicích za KSČM.

Podrobný seznam kandidátů do říjnových komunálních voleb je k dispozici na internetové adrese www.volby.cz.