„Z mého pohledu tam k ničemu nedošlo. Nezastírám ale, že jsem udělal chybu," řekl.

Chybějící peníze v obecní pokladně vysvětluje tím, že si je pouze vypůjčil. „Vše jsem se snažil udělat transparentně, tak aby bylo průkazné, že to byla skutečně půjčka. Nelíbilo se to ale kontrole, která se hospodařením obce zabývala," líčil Matoušek. Na policii vypovídal už v listopadu, na funkci starosty rezignoval 27. prosince. „Vše jsem k tomu řekl na veřejném zasedání zastupitelstva. Kdo chtěl, tak mě určitě pochopil," poznamenal.

Případem se nadále zabývají policisté. Podle Petra Matouška to může trvat ještě dva, možná tři měsíce.

„Kriminalisté třebíčského oddělení hos-podářské kriminality prověřují podezření z protiprávního jednání, které souvisí s výkonem funkce statutárního zástupce obce Rapotice," řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že obvinění zatím nepadlo a prověřování se týká pouze jedné osoby.

To potvrdil i dnes již bývalý rapotický starosta. „Pokud vím, tak si policisté pozvali i některé zastupitele. Ti s tím ale nemají nic společného. Je to pouze moje věc," zdůraznil.

Kolem případu panují v Rapoticích nejasnosti. „Po vsi se vedou všelijaké řeči a já bych je opravdu nerad nějakým způsobem roznášel nebo ještě rozviřoval. Věřím, že se to brzy vyřeší," řekl místní Ladislav Váňa. „V minulosti jsem také dělával starostu, za celou dobu se tady ale nic takového nestalo," podotkl.

Starosta sousedních Sudic Jaroslav Doležal se o podezření, kterému Matoušek čelí, dozvěděl až po jeho odstoupení z nejvyšší obecní funkce. „Došlo k tomu narychlo mezi svátky. Žádné podrobnosti k tomu nevím. Snad mělo jít o jakousi půjčku," řekl Doležal.

Současně s odstoupením sta-rosty Matouška byl řízením obce pověřen místostarosta Jiří Bechný. K případu se ale odmítl vyjádřit.

„Podepsal jsem na policii, že sdělovacím prostředkům k této věci nic neřeknu, a nerad bych to porušil," mínil s tím, že nový rapotický starosta by měl být zvolen na nejbližším jednání sedmi obecních zastupitelů. Jedním z nich zůstává i nadále Matoušek. O jeho nástupci by se mělo rozhodnout už zítra večer.