„Na fotografiích viděli sami sebe či své příbuzné. Asi nejvíce zaujaly snímky z mateřských škol nebo ze sportu a kultury," připomíná Milan Krčmář z třebíčského science centra Alternátor, které výstavu uspořádalo. Už na vernisáži bylo řečeno, že mnohem větší akce, Sraz Boroviňáků, proběhne 3. září.

„Řada lidí nám během měsíců příprav na Sraz Boroviňáků přinesla další fotografie z Boroviny, takže návštěvníci uvidí rozšířenou výstavu. Ta bude ale jen jednou z mnoha akcí, které ten den budou probíhat," vysvětluje Krčmář. „Děti ani dospělí určitě neodolají turistickému vláčku, který bude jezdit po areálu továrny a cestou bude potkávat herce, kteří sehrají krátké vtipné scénky z historie Boroviny. S tímto nám velmi pomáhá divadelní soubor Ampulka, Muzeum Vysočiny Třebíč a zdejší klub vojenské historie. Chystáme ale i projížďky Tatrou 603, která bude evokovat socialistickou éru, či v kočáru taženém koňmi, jímž si připomeneme rod Budischowských. Pro děti máme připravené velké loutkové divadlo, pro ty dříve narozené naopak orchestr Horanka. Kdo má rád krásná stará auta, určitě ocení automobilové veterány. Jen z tohoto drobného výčtu je patrné, že akce nebude určena pouze Boroviňákům, ale zkrátka každému, kdo se chce dobře pobavit či zavzpomínat."

Zajímavostí bude i výstava bot, která doplní expozice Alternátoru. Ti, kteří ve „fabrice" pracovali, tak možná uvidí výrobky, které jim kdysi dávno prošly rukama. „Tyto boty nám zapůjčí organizace Shoeast, která sbírá obuv vyrobenou v bývalém Československu. V Alternátoru nebudou vystaveny jen 3. září, ale až do příštího roku," dodává Krčmář.

Filmy z 60. let

V Borovině působily sportovní i kulturní organizace. Mnozí si ještě vzpomínáme na divadlo či orchestr, zapomenout nesmíme ale ani na filmařský kroužek, který pořizoval záznamy z akcí pořádaných továrnou či různými borovinskými nadšenci.

„Podařilo se nám sehnat několik pásků ze 60. let. Mám z toho obrovskou radost, protože historická hodnota těch snímků je obrovská. Na rozdíl od fotografií neexistovaly kopie, takže skutečnost, že něco takového přežilo do dnešní doby, je skoro zázrak," říká Krčmář. „Ty záznamy nám přinesl pan Kenovský, jehož tatínek působil ve filmařském kroužku. Sám pan Kenovský věděl jen velmi mlhavě, co na nich může být. Teprve když jsme je nechali v odborné firmě v Praze zdigitalizovat, zjistilo se, že se jedná o zhruba hodinový průřez nejrůznějšími borovinskými akcemi. Na Srazu Boroviňáků tak ve smyčce neustále poběží to nejlepší z dětských zimních her v roce 1963, velké akce Svazarmu v Poušově, spartakiády, Prvního máje 1966 nebo ze soutěže borovinských rybářů. Pouštěl jsem některé z těch záznamů několika pamětníkům a byli úplně nadšeni, protože tam poznali mnoho lidí. A někteří tam dokonce viděli i sami sebe coby malé děti. Myslím, že při promítání bude asi pořád plno."

Dárek z Boroviny

Akce Sraz Boroviňáků bude probíhat v bývalé obuvnic-ké továrně po celé 3. září zhruba od půl jedenácté dopoledne. Přijít může každý, ale kdo se na ni zaregistruje, může se těšit i na malý dárek.

„Stačí do 31. srpna zavolat na číslo 733 673 006 nebo napsat na e-mail na recepce@alternator.cz, říct jméno a adresu a dárek s motivem „staré" Boroviny na něj bude během Srazu Boroviňáků čekat v Alternátoru," uzavírá Krčmář.