Cestu po stezkách plných kamení a písku by přitom mohly absolvovat pohodlně a nepoměrně rychleji díky obyčejné věci bicyklu. Ten je pro ně ale finančně nedostupný.

Parta dobrovolníků z Česka se rozhodla navázat na už dobře fungující britské projekty. Hledá nyní další dobrovolníky, kteří dokážou stará nepotřebná kola od dobrých lidí vybrat. Na Vysočině se zatím rýsuje jediné místo, Náměšť nad Oslavou. Bicykly tam shromažďuje Jaroslav Karmazín na adrese Na Vyhlídce 904 nebo je možné je přivézt tuto sobotu 14. dubna či za měsíc 19. května vždy od 9 do 15 hodin do náměšťského farního dvora. Každý dárce obdrží potvrzení o převzetí.

„Ze shromažďovacích míst kola svezeme do centrálního skladu v Opavě, kde je překontrolujeme, naložíme do kontejneru a pošleme kamionem do Hamburku. Odtud je zaoceánská loď dopraví do Gambie, státečku u Atlantského oceánu, kde žijí chudí, ale nesmírně mírumilovní lidé,“ zmínil Roman Posolda, spolu s Richardem Kazdou je jakýmsi duchovním otcem projektu. Kola mají být prostředkem, který dětem usnadní získat vzdělání a přiblížit se větší osobní svobodě, až dospějí.

„Škola bicykly převezme a rozdělí. Od počátku roku už nám lidé do center, kde kola přijímáme, přinesli na dvě stovky kousků. Hodí se jednoduché modely, kdy není potřeba náročná údržba. Rádi bychom v Africe zavedli i něco jako učební obor údržbář kol,“ vysvětlil Posolda.

Posolda žil ve Velké Británii, kde ho projekt humanitární pomoci tohoto typu zaujal především svou jednoduchostí a přímočarostí. Po návratu do Čech se rozhodl, že ho zde rozjede také. Dosud je v České republice 11 větších sběrných míst a z dalších 11 se přihlásili dobrovolníci ke spolupráci. Peníze chtějí získávat charitativním obchodem.

Gambie je nejmenší stát Afriky, země vklíněná do Senegalu na západě kontinentu. Žije tu asi 1,6 milionu lidí, průměrná teplota se pohybuje okolo 25 °C, hlavní město Banjul patří mezi nejmenší metropole světa. Lidé se živí zemědělstvím a rybolovem. Najdete tu překrásné pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantiku i neméně zajímavý kontext života lidí okolo řeky Gambia. Nejvyšším bodem země je bezejmenný kopec o výšce 48 m.n.m. Země bývala do roku 1965 britskou kolonií. Angličtina zůstala úředním jazykem. Až do roku 1982 Gambie neměla armádu. Britové už nasbírali za šest let, co tam projekt darovaných bicyklů trvá, 10 tisíc kol.
Více informací najdete na stránkách www.kolaproafriku.cz nebo volejte na číslo 724 680 012