Městský objekt sestává z garážových stání pro automobilovou techniku, několika pokojů a společenského sálu. Prostory pro sbor dobrovolných hasičů jsou to ideální, avšak nemládnou. „Dostáváme finance od města, vybíráme členské příspěvky, děláme různé akce, ale na provoz nemáme. Třeba odejde čerpadlo a topenář nám řekne o padesát tisíc. Takhle je to i s dalšími věcmi. Na to si nikdy nemůžeme vydělat," řekl místostarosta moravskobudějovických dobrovolných hasičů Miroslav John.

Vedení sboru dokonce začalo vybírat tři tisíce korun za pronájem společenského sálu. Radnice to uvítala s tím, že dobrovolným hasičům to při provozu budovy pomůže. Mezi lidmi se to však s povděkem nesetkalo. „Od lidí na to nejsou dobré reakce, že by si tam museli za pořádání oslav platit," dodal starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka (SOMB).

Příležitostí pro starou budovu měl být nový občanský zákoník. V něm stojí, že každý spolek musí mít své sídlo na konkrétní adrese. Budějovičtí dobrovolní hasiči si nechali zapsat právě Tyršovu s číslem popisným 378.

Kdyby se k nim přidaly i další organizace ve městě, budovu by mohli spravovat společně. „Je tam pět místností, každý by tam měl krásně svou vlastní kancelář," připomněl Miroslav John.

Podle budějovického místostarosty Jana Kocába (SOMB) však o takovou možnost nebyl ze strany organizací zájem. „Ostatní spolky se ptaly, kolik je to bude stát a tak dále. Je tam vadná střecha, špatné topení, elektroinstalace a rozvody vody. Všechno by se muselo předělat," upozornil Jan Kocáb. „Naše představa byla, aby tam vznikl spolkový dům," řekl.

Tomu, že by organizace ve městě neměly zájem, se však brání předseda Místní organizace Moravského rybářského svazu v Moravských Budějovicích Karel Kosmák. „Vedení města už se teď jen vymlouvá. My bychom zájem měli, jen nás zajímaly podmínky, za jakých bychom tam mohli být. Je přece logické, že jsme je chtěli znát předtím, než něco podepíšeme," vysvětlil Karel Kosmák.

Společné jednání

„Nejlepší by bylo, kdyby si všechny spolky radnice zavolala na společné jednání a tam byly předloženy podmínky. Bohužel to se ale asi nestane, protože oprava hasičárny by vyšla na pět milionů korun, což je pro město asi hodně," zamýšlel se předseda budějovických rybářů.

Za alespoň částečnou rekonstrukci se na posledním jednání zastupitelstva města přimlouvala opoziční Yvona Švaříčková (ODS). „Chtěli bychom, aby tam spolky fungovaly. Město by do toho finanční injekci dát mělo," mínila.

Podle starosty Vlastimila Bařinky budou v objektu buď spolky, nebo ho město nabídne k prodeji. Řekl to i s vědomím toho, že hlavně starší dobrovolní hasiči by druhou variantu nepřivítali. „Hasiči mají rádi tradice, tím spíš, když tuhle budovu někteří z nich stavěli," poznamenal starosta.

Další možností by byl pronájem garáží v přízemí soukromému podnikateli a horní část zachovat pro hasiče, případně i další spolky. „Ve spodní části by mohla být v nájmu komerční dílna autoservisu," řekl místostarosta Jan Kocáb.

O tom, co se starou zbrojnicí, se zatím definitivně nerozhodlo. Jisté je, že její provoz dobrovolní hasiči sami nezaručí. „To, aby tam měl správcovství jen jeden spolek, by nešlo. Sám by to nezvládl nikdo," podotkl místostarosta sboru Miroslav John.