Členové spolku se v otevřeném dopisu pozastavují nad jednáním pěti z celkových devíti obcí v lokalitě Horka. Jejich vedení totiž prostřednictvím advokátní kanceláře Šikola podaly proti povolení k průzkumům odvolání. Vzápětí jej však všechny stáhly. Obec Oslavička zase nepodala odvolání ve správním řízení.

„Členové spolku i ostatní občané jsou zneklidněni faktem, že nově zvolená zastupitelstva obcí Budišova, Hodova, Náramče, Oslavičky, Rudíkova a Rohů vycházejí vstříc snahám ukládat na Třebíčsku vysoce radioaktivní odpady a provádět za tímto účelem průzkumné práce," píše se ve vyjádření spolku Zdravý domov Vysočina.

Jeho členové poukazují hlavně na výsledky referend, která se v obcích před více jak deseti lety uskutečnila. „Připomínáme, že tehdejší účast byla vyšší, než v posledních volbách, a že proti úložišti se vyjádřilo větší procento voličů, než je jakýkoliv z vašich volebních úspěchů," vzkazuje spolek Zdravý domov Vysočina zastupitelům Budišova, Hodova, Náramče, Oslavičky, Rudíkova a Rohů.

Spolek požaduje, aby vedení těchto obcí jednaly v souladu s výsledky referend a přestaly mylně informovat o tom, že průzkumné práce nesouvisí s procesem výstavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Snahy spolku podpořila bývalá starostka Rudíkova Jana Nožičková. „Výsledky referend jsou závazné, zastupitelé jsou povinni je respektovat, nesmí je vyměnit za slíbené peníze," řekla.