Společnost Spar zde totiž vlastní dvě prodejny Spar na ulici Kapitána Jaroše a Interspar v nákupní zóně na Znojemské ulici. Obě prodejny se v druhé polovině roku promění na Alberty. Stane se tak hned, jakmile transakci v hodnotě 5,2 miliardy korun schválí antimonopolní úřad. Ahold by se díky tomu stal maloobchodní jedničkou v Česku, jenom v Třebíči by vlastnil hned čtyři obchody.

Dva nové od Sparu by se tak zařadily vedle Albertu na Modřínové ulici a Hyperalbertu na Spojovací. Oba dva hypermarkety v nákupní zóně na jihu města by spadaly pod Ahold, v Třebíči by tak mohla nastat podobně kuriózní situace jako například ve Velkém Meziříčí, kde dva obchody stejné firmy dělí řeka, silnice a asi dvě stě metrů.

Zda tomu tak skutečně bude i v Třebíči ale není vůbec jisté. „Vzhledem k tomu, že je akvizice v procesu schvalování, nelze nyní spekulovat o řešení prodejen v Třebíči. V tuto chvíli bohužel nemůžeme poskytnout více informací," nechtěla specifikovat plány Aholdu ředitelka PR a komunikace Judita Urbánková. Nevyjádřila se ani k dotazu, zda se současní zaměstnanci obchodů, které změní majitele, musí strachovat o místo.

Budoucnost obou hypermarketů je tedy nejistá. S ohledem na předchozí zkušenosti s opouštěním obchodů v této oblasti nad ní však visí velký varovný vykřičník. Společnost Ahold by zde totiž převzetím současného Intersparu získala již třetí velkou prodejnu. Vedle Hyperalbertu to je budova bývalé Hypernovy. Ta byla v těsném sousedství sídliště otevřena do roku 2008. Od té doby je ale zavřená a budova chátrá. Ahold se ji již šest let snaží prodat, zatím však neúspěšně.

Jednání proběhlo již několik, nový majitel je přesto stále v nedohlednu. V průběhu let se spekulovalo o jiném obchodním řetězci, motokárách, prodejně koberců nebo diskotéce, žádná z těchto možností se nerealizovalo a budova dále chátrá. Judita Urbánková potvrdila, že je objekt stále k dispozici, zda je o ni zájem však blíže nespecifikovala.

TADEÁŠ MAHEL