Převrat přinesla novela zákona o pozemních komunikacích. O komunikaci se musí starat její vlastník, tedy město. Lidé, kteří stojíce na zavátém chodníku požadovali, ať si ho uklidí radnice, že jí platí daně, dostali nyní pro svoje tvrzení oporu.

Problém s nezametenými nebo zledovatělými chodníky se v posledních letech začal objevovat především na třebíčských sídlištích. Ve čtvrtích s rodinnými domy jsou jejich obyvatelé zvyklí v převážné míře uklízet. K pečlivým patří i Zbyněk Němec. Vlastní dům v Židovské čtvrti, přímo u Přední synagogy. „Po každé uklízím skoro celé Tiché náměstí, někdy je toho hodně,“ řekl. I když už teď nebude povinen „hrabat“, bude v tom prý asi pokračovat.

V Třebíči je přes 270 ulic, tedy desítky a desítky kilometrů chodníků a vozovek. Protože radnice nemá své komunální služby, nasmlouvala si na zimní údržbu soukromé firmy. Každý podzim schvaluje rada města plán údržby, kde jsou stanoveny časové limity pro odklizení sněhu, bývaly vždy čtyři – do 4 hodin od konce sněžení, do 12 hodin, do 48 hodin a některé odlehlé ulici vůbec.

Aby město například po nočním sněžení zametlo či posypalo během dopoledne všechny chodníky v Třebíči, není samozřejmě reálné. Nelze to zajistit finančně, organizačně ani lidsky. Radnice proto na nemilou povinnost musela nějak vyzrát.

„Bude to uklízet město, ale s prodloužením lhůt, někde až na 50 dnů,“ popsal opatření Milan Hamerník, tajemník městského úřadu. Hamerník přiznává, že radnice není schopná v takovém rozsahu chodníky uklidit. „Předpokládá se, že lidé budou dál uklízet,“ dodal šéf úřadu.

Hlavní firmou, která uklízí třebíčské ulice, je Čikom. Provozuje dispečink, kde řídí i ostatní firmy. Jednatel Libor Hahn má bohaté zkušenosti a situaci vidí reálně. „Každý, kdo logicky přemýšlí, musí uznat, že bez společné spolupráce to není možné uklidit,“ řekl. Nedávno navštívil Rakousko, zapojení lidí je tam prý samozřejmostí.

Ve čtyřtisícových Jaroměřicích nad Rokytnou, které jsou poměrně rozlehlé, bude situace podobná té v Třebíči. „Předběžně vzato není v našich silách uklidit všechny chodníky ve městě, jakmile začne sněžit. Situaci budeme dnes večer probírat na schůzce,“ konstatoval včera tamní starosta Karel Nedvědický. Jakousi předběžnou koncepci už však Jaroměřičtí vytvořenou mají. Hlavním dodavatelem úklidových prací je firma v majetku města TESMA, s.r.o. V první vlně, jakmile nasněží, by měla do pěti hodin odklidit sníh z chodníků okolo krajských silnic, v centru a u autobusového nádraží. Do 12 hodin pak přilehlé ulice k centru. „Na rovinu říkám, že odhadem 50 procent zbylých chodníků ošetřit nedokážeme, není to v našich silách,“ připustil Nedvědický.

Jaroměřická radnice vyčlení rezervu 300 tisíc korun na posypový materiál. Na některé práce využije i lidi ve veřejné službě, stejně jako v Domamili či Třebíči. „Ideální by bylo pořídit traktůrek s radlicí, který dokáže chodníky odklízet. Bohužel stojí 700 tisíc, na to nemáme. TESMA prohrne všechny komunikace jako dosud a tam, kde zůstane na chodnících sníh, lidé budou moci využít alespoň uklizenou silnici,“ uzavřel starosta Jaroměřic Karel Nedvědický.

Obec Domamil má necelé tři stovky obyvatel. Jak zde budou řešit povinné odklízení chodníků v zimě? „V létě se nám osvědčili dva místní lidé, kteří jsou nezaměstnaní a v rámci veřejné služby nám dobře vypomáhali s údržbou vesnice. Nyní bychom je rádi opět využili na odklízení chodníků. Obecní kasa by tedy byla lehčí jen o peníze na posypový materiál,“ zmínil starosta Radek Menčík. Pokud by se s těmito pomocníky nedomluvil, bude třeba zjednat posily takzvaně „na dohodu“.

Rada města Třebíče dnes jedná o plánu zimní údržby. Současně vstupuje v platnost nařízení č. 4/2009. Podle něj uklidí město chodník přilehající k cizím nemovitostem do 50 dnů, ostatní chodníky a vozovky do 2 dnů.