„Chladné předjaří bylo poměrně dlouhé, zima celkově byla dlouhá. Včely tak přišly o první várku jarních květů, zásoby na zimu jim přitom mizí velmi rychle. Hrozí úhyn z hladu,“ připomenul včelař Jan Lapeš z Dolních Vilémovic. Podle něj je pak vyčerpaný hmyz náchylnější k nosematóze – průjmovému onemocnění. Tipuje, že letos to s množstvím medu nebude nijak slavné.


Nad českými luhy a háji zároveň obchází strašák v podobě zavlečených nemocí – varroázy a včelího moru.
Parazit kleštík včelí, který způsobuje varroázu, při loňské mimořádně vlídné zimě zdecimoval 40 procent včelstev v Česku. Na Třebíčsku to naštěstí bylo jen okolo 10 procent.


„Letošní zima byla příznivější, včelaři poctivě léčili, včelstva jsou zdravější,“ informovala Jindra Horáková z veterinární správy v Třebíči.


Ovšem za humny, na Moravskokrumlovsku, je ohnisko choroby nejobávanější, včelího moru. Způsob, jak jej vymýtit? Úl s nemocnými včelami nechat rovnou shořet. Mikrob a především jeho spory disponují mimořádnou odolností. Jsou rezistentní do 140 stupňů Celsia, spory přežijí v kdejaké skulině i 100 let. Proto všechno, s čím přišlo nemocné včelstvo do styku, musí lehnout popelem. „I rukavice, které třeba při práci používám, všechno. Je to smutný pohled, když se člověk dívá na takový konec své práce,“ podotkl včelař ze Znojemska Vladimír Procházka. Na Třebíčsko zatím včelí mor nedorazil.


Včelaření je pro ty, kteří mu propadnou, koníčkem na celý život.


„Je to voňavá dřina. Člověk musí neustále vstřebávat novinky z oblasti vědy, výkyvy na trhu s medem, prostě nezakrní, má životní náplň,“ dodal včelař Procházka.


Na Třebíčsku je včelařů nejvíc


Třebíčsko je charakteristické mimořádně početnou základnou nadšenců, kteří každou volnou chvíli tráví ve včelíně. Registraci u Českého svazu včelařů jich tu má na 900. To je nejvíc na okres v rámci celé České republiky. Přitom včelaření v tuzemsku prošlo po roce 1989 hlubokou krizí. Kromě ran v podobě zmíněných nemocí, svou negativní roli sehrály především levné dovozy nekvalitního medu z Číny a Jižní Ameriky.

Průměrný věk členské základny Českého svazu včelařů je poměrně vysoký, mladých lidí se moc nehlásí, pořizovací cena včelstev a všeho, co ke včelaření patří, je vysoká a výkupní ceny medu příliš vrtkavé. V blízké budoucnosti lze naštěstí očekávat přízeň nadnárodních farmaceutických firem, které už si mimořádné kvality českého medu všimly.

Včelí mor

Mor včelího plodu je nebezpečná nákaza, převážně postihuje zavíčkovaný včelí plod. Původcem je Paenibacillus larvae larvae, mikrob, který vytváří mimořádně odolné spory. Nákaza se šíří infikovanou potravou, zalétlými včelami a roji, loupeží, infikovanými plásty, úly a včelařským příslušenstvím. Nákazu mohou rozšiřovat i roztoči a jiní škůdci. Napadené larvy mění barvu z perleťově bílé na šedožlutou až tmavohnědou a přeměňují se v lepkavou, hlenovitou hmotu. Konečným stádiem rozložení larvy je takzvaný příškvar, který pevně lpí na spodní stěně buňky.