Ve druhé se většina lidí vyjádřila, že rozvoj JE Dukovany podporuje, avšak za předpokladu, že vláda ČR bude dostatečně kompenzovat zhoršené životní podmínky s tím spojené obyvatel Slavětic. Pro tuto možnost hlasovalo 89 ze 152 voličů. 

Takovýto výsledek si ještě před konáním referenda přál starosta Slavětic René Moravec. "Nejpříznivější pro obec by bylo, kdyby lidé na první otázku odpověděli ne, protože nesouhlasí s rozvojem Dukovan bez připomínek, a na druhou otázku ano, protože souhlasí se stavbou dalších bloků, ale chtějí za to od státu kompenzace. Pro to jsem také," řekl starosta. 

Veřejného hlasování se ve Slavěticích zúčastnilo 152 ze 194 možných voličů. O referendum tak byl mezi obyvateli velký zájem. 

Vedení obce už předem konstatovalo, že bude v budoucnu jednat na základě výsledků místního hlasování. To vyvolala nespokojená opozice z řad KDU-ČSL.

Opoziční zastupitelé ještě den před volbami na svých internetových stránkách upřednostňovali negativní hlasování v obou otázkách referenda, tedy i přes případné státní kompenzace za stavbu nových atomových bloků v blízkosti obce, tento projekt odmítnout.