„Ohňostroj nebude. Pozvánka s programem byla vytištěná dříve, než přišlo nařízení hejtmana. Ohňostroj bude odložen na neurčito," vysvětlil starosta Martínkova Josef Svoboda.

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek vyhlásil minulý týden v pátek období déle trvajícího nadměrného sucha. Nařízení krom rozdělávání ohňů také zakazuje používání pyrotechniky.

I bez ohňostroje na všechny návštěvníky v Martínkově čeká bohatý program. Začne již v deset hodin dopoledne na návsi vystoupením dechové hudby Horané.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Vesnice roku Kraje Vysočina se odehraje v jedenáct hodin dopoledne v nově opravené sokolovně. dalším programu nebude chybět prohlídka obce, výstava a další kulturní vystoupení.

Na čtvrtou hodinu odpoledne je přichystáno zahájení jedné z největších tamních kulturních událostí. Začnou již třiatřicáté Martínkovské hody.

Pro Martínkov to nebyl první úspěch v soutěži o nejlepší obec kraje. Loni například získal Modrou stuhu za společenský život, který si pochvaluje i starosta.

„Velice si toho vážíme a jsme na to pyšní. Nejsme nejmenší, ale patříme mezi menší obce. Nemáme ani školu ani školku, ale do kulturního dění i celého života obce se zapojují všechny generace," řekl Svoboda.

Letos se do 21. ročníku Vesnice roku přihlásilo 210 obcí, z patnácti finalistů z jednotlivých krajů vzejde absolutní vítěz soutěže. Vyhlášení celostátních výsledků bude 19. září v Luhačovicích.