Kolektivům využívajícím skupinové slevy se avizované pravidlo vůbec nezamlouvá. Už teď vědí, že jim výrazně zkomplikuje cestování, navíc pravděpodobně sáhnou hlouběji do peněženky. „Komplikace to pro nás určitě je. Když jedete někam s dětmi, je kaž-dá ušetřená koruna, kterou nemusí rodiče platit, dobrá," řekl Pavel Bár z Přístavu vodních skautů Žlutá ponorka.

Třebíčští vodáci vlak pro své výlety používají často, podle Bára je nyní lístek na něj vyjde levněji než cesta autobusem či auty. Kromě finanční stránky bude pro vodáky komplikované předem určit, kolik jich vlastně vlakem pojede. „Hlásit předem, kolik nás na výpravě bude, je věštění z křišťálové koule, do poslední chvíle to nevíme. Stává se, že rodiče omluví dítě i ráno před odjezdem," podotkl Bár.

Nevíme, kolik pojede lidí

Podobně na problém nahlíží také předseda třebíčského Klubu českých turistů Ladislav Tomáš. „Ve středu opravdu nevím, kolik nám v sobotu přijde lidí. Naše akce jsou nárazové, řada účastníků se rozhoduje třeba až den předem," konstatoval. Také KČT vlaky využívá hodně. „Nám vlastně ani nic jiného nezbývá. My bychom rádi jezdili i autobusy, ale v sobotu dopoledne jezdí jenom ty dálkové, do menších obcí se prostě nedostaneme," dodal Tomáš.

Turisté tak budou muset používat vlaky i za pro ně nepříznivých podmínek. Částečným řešením by pro ně mohl být nákup skupinové jízdenky pro pět lidí. Ta půjde koupit přímo na nádraží. Pokud tedy pojede 15 lidí, takové lístky se koupí tři. „U skupinových jízdenek platí, že čím více cestujících, tím je lístek levnější. Jízdenka pro pět lidí je alespoň nějaká sleva, i když to celé směřuje k tomu, že si prostě připlatíme víc," tuší Tomáš.

České dráhy vysvětlují nová pravidla tím, že chtějí zabránit přeplňování vlaků.

Od kdy se bude cestovat podle nových pravidel, není jasné. ČD uvádějí, že stávající podmínky platí až do odvolání. „Termín nyní jasný není, ale dá se očekávat, že by vše mohlo platit ve chvíli, kdy budou naplánované větší výluky. To znamená ve chvíli, kdy budeme potřebovat vědět, kolik lidí vlaky jezdí. Odhaduji to na jaro či začátek léta," řekl Petr Pošta z tiskového oddělení ČD.

Plánovaná změna se nezamlouvá ani České radě dětí a mládeže. Její předseda Aleš Sedláček proto odeslal dopis generálnímu řediteli Českých drah Pavlu Krtkovi, kde vyjadřuje znepokojení a ptá se, jak mají spolky postupovat, aby nemusely zakupovat drahé jízdenky a řešit složitou administrativu. Odpovědi se ale po necelém měsíci ještě nedočkal.

Nová pravidla naopak příliš neznepokojují školy. Ředitelé Deníkem oslovených vzdělávacích zařízení přiznávají, že pro školní výlety či exkurze podstatně častěji využívají autobusy. „Pro nás to teď není aktuální, v zimě je doba školních výletů daleko. Navíc stejně jezdíme většinou autobusy," řekla Hana Rousková, ředitelka náměšťské ZŠ Komenského. „U nás se také jezdí autobusy, vlakem jede tak jedna dvě třídy na exkurzi do Brna," doplnil Leoš Šeda, ředitel ZŠ Bartuškova v Třebíči.

Nahlašování skupinových slev bude technicky probíhat tak, že cestující při registraci na stránkách ČD obdrží unikátní kód, na základě kterého si poté bude moci na eshopu nebo u pokladní přepážky nejpozději dva dny před jízdou zakoupit jízdenku. Pokud tak neučiní, ohlášení se ruší.