Nejviditelnější změnou jsou nová okna na budovách Obchodní akademie a Hotelové školy v Třebíči směřující do Sirotčí ulice. „Trošku jsme se obávali toho, abychom mohli nový školní rok začít důstojně a nenarušeně. Nakonec se ale největší opravy podařilo stihnout včas," řekla ředitelka Libuše Kolářová.

Jde o krajskou investici, která přesahuje pětašedesát milionů korun. Dalších dvacet pět milionů stála výměna oken, ústředního topení, elektroinstalace a systém nuceného větrání pro gymnázium v Třebíči.

Kraj také plánuje rekonstrukci pavilonu B střední průmyslové školy. Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická se má v nejbližších letech dočkat rekonstrukce vstupního schodiště. Pro obchodní akademii a hotelovou školu chce kraj v brzké době postavit novou tělocvičnu. „Investice budou realizovány podle finančních možností," doplnila krajská radní pro oblast školství Jana Fialová.

Naopak v roce 2017 se bude chtít kraj zbavit budovy bývalé Střední školy řemesel v Demlově ulici.

Připravené školy

Proces slučování, který během letních prázdnin vrcholil, by se na začátku nového školního roku negativně promítnout neměl. „Určitě jsme připraveni. Těšíme se stejně jako pokaždé," řekl ředitel Střední průmyslové školy v Třebíči Zdeněk Borůvka.

Třídy všech prvních ročníků dnes navštíví ředitelka Libuše Kolářová. „Na studenty se těším," podotkla.

Žáky devátých ročníků pravděpodobně už během tohoto školního roku čekají jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory středních škol. Jak Libuše Kolářová, tak i Zdeněk Borůvka tento záměr ministerstva vítají. „Myslím, že je to krok správným směrem," řekl ředitel Střední průmyslové školy v Třebíči.