Mateřskou školu v Moravských Budějovicích může navštěvovat maximálně 235 dětí a jak uvedla ředitelka Mateřské školy v Moravských Budějovicích Jitka Simandlová, tento stav je pro probíhající školní rok plně využit. Moravskobudějovická školka funguje jako jeden právní subjekt se třemi vzdělávacími zařízeními na třech různých místech ve městě. Podle vedoucí odboru kanceláře starosty a školství v Moravských Budějovicích Kamily Havlíčkové je aktuální stav pro město dlouhodobě vyhovující. Ze současných předpokladů vyplývá, že v následujících letech bude dětí ubývat. „Do budoucna to nevypadá na velký nárůst dětí, spíše bude jejich počet klesat. Dokládá to i počet žádostí a vyhověných žádostí ředitelkou školy. Pro letošní školní rok ředitelka odmítla pouze čtyři dvouleté děti," sdělila Havlíčková. Vzápětí dodala, že podle zákona se mateřské školy organizují pro děti od tří let a všem těmto rodičům bylo po podání přihlášky vyhověno.

Podobná situace je i v Jaroměřicích, kde mají pouze čtyři volná místa. „Kapacita školky je 145 dětí, ale pro letošní rok máme kapacitu 141, z toho důvodu, že tu máme dvě integrované děti. V tento okamžik školku navštěvuje 137 dětí," uvedla statutární zástupkyně jaroměřické mateřské školy Veronika Šabatková. Do správního obvodu Moravských Budějovic spadá 15 mateřských škol, které jsou každoročně téměř zaplněny. Výkyvy radnice neočekává ani v tomto školním roce. „Co víme z uplynulého roku, téměř všechny školky byly zaplněné, kapacita je dostatečná pro naplněnost. Čerstvá data pro tento rok zatím nemáme, ale v minulém školním roce jsme v našem správním území registrovali 724 dětí," dodala vedoucí odboru.

Naopak v Jemnici musela být jedna třída pro nedostatečný počet dětí zavřena. „V Jemnici máme málo dětí. Kapacita naší školky je 200 dětí, ale zapsaných máme pouze 129. Z tohoto důvodu jsme museli jednu třídu zrušit," řekla ředitelka Mateřské školy v Jemnici Milada Říhová.

Církevní mateřinka by měla být v září

Podle moravskobudějovického odboru školství je kapacita mateřských škol pro město dostačující. S tím nesouhlasí učitelka Alena Žáková, která se už třetím rokem stará o děti v Orlovně, kde se v rámci kroužků a činností pečují o děti jako v mateřské škole. „Už dnes prakticky fungujeme jako normální školka. Dochází k nám 34 dětí, z toho je 25 z Moravských Budějovic. Připadá mi, jako by část lidí nechtěla, aby tady církevní školka fungovala. I někteří členové městské rady byli proti," uvedla. Problém podle ní nastane od 1. ledna 2016, kdy nesmí oficiálně fungovat žádné celodenní hlídání dětí. Nejen z uvedeného důvodu doufá, že by po třech letech mohly děti navštěvovat oficiální církevní školu.

Chystaný projekt nebere jako konkurenci pro mateřskou školu spravovanou městem místostarosta Moravských Budějovic Jan Kocáb. „Děti, které tam budou chodit, už dnes stejně většinou navštěvují Orel, kde si je maminky mohou nechat pohlídat, když si jdou například nakoupit. Jako konkurenci to nebereme, i kdybychom s tím nesouhlasili, jejich požadavek nemůžeme nijak zablokovat," sdělil moravskobudějovický místostarosta Kocáb. A dodal, že podle jeho názoru církevní školka chod té městské nijak neovlivní.

Stejní pedagogové, jako ti, kteří nyní pečují o děti v Orlovně, by se měli od příštího roku začít starat o děti v Domě svatého Antonína, kde by měla do příštího září stát plánovaná církevní školka. „Podle projektantů by se stavba měla do příštího září stihnout. V letošním roce jsme žádali na ministerstvu školství a budeme čekat na odpověď," dodala Žáková. Zřízením školky by v Moravských Budějovicích přibylo dalších 50 volných míst. Už teď by má podle Žákové Biskupství brněnské, které je zřizovatelem, 56 zájemců. Současná služba, kterou pro rodiče poskytuje Orlovna v Moravských Budějovicích, nabízí činnosti pro děti ve věku od tří do šesti let. Mezi kroužky, které mohou děti navštěvovat, je například hra na flétnu, zdravotní cvičení, angličtina nebo náboženská etika a výchova.

David Šibor