Ve školce v Okříškách vloni přijali o dvanáct dětí víc, než je kapacita. Dvě děti dokonce museli odmítnout. „Máme tři třídy a v každé o čtyři děti navíc. Museli jsme loni žádat obec o výjimku," potvrdila ředitelka Lenka Račáková.

Do školky chodí především místní děti. Jen výjimečně si mohou dovolit vzít i někoho z okolních obcí, kde školky nemají. Z celkové kapacity devětasedmdesát dětí jsou jen dvě z Číchova a po jednom z Radonína a ze Zašovic.

Ve Studenci dokonce na dopoledne rozšířili školku o další oddělení. „Minulý rok jsme měli jen jedno oddělení a uvažovali jsme o tom, že některé děti odmítneme. Ale zastupitelé chtěli, aby byly všechny žádosti o zařazení do školky uspokojeny. Rozhodli tedy, že budeme mít dvě oddělení," vysvětlil ředitel školy Ctirad Obršlík.

Do Studence jezdí i některé děti z Náměště nad Oslavou. Jde o děti rodičů, kteří pracují v Ústavu biologie obratlovců Akademie věd. Berou děti s sebou cestou do práce.

Plný stav hlásí také ve školce v Přibyslavicích. „Odmítat jsme museli pouze úplně malé děti. Ale tam byl problém, že byly příliš malé na naši školku," řekla ředitelka Ilona Urbánková.

Do každé ze dvou tříd mohou v Přibyslavicích přijmout čtyřiadvacet dětí. Nyní k nim sice dochází dětí pouze pětačtyřicet, ale zároveň už mají nahlášeny další, které začnou chodit během února. Do školky přijímají i děti z okolí.

Přibyslavice zvládají trochu odlehčit i Okříškám. „Přijímáme i děti z okolních obcí Číchov, Červená Lhota, Číhalín a přesouvali k nám děti i z Okříšek," dodala Urbánková.

Jsou v okrese ovšem i školky, které s nedostatkem míst bojovat nemusí. Naopak. V Dukovanech dokonce jednu třídu dočasně zavřeli. „Měli jsme dvě třídy, jednu malou a jednu větší. A v loňském roce jsme již jednu museli zavřít, protože jsme neměli děti. Nyní jsme jednotřídka a bereme osmadvacet dětí," popsala vedoucí učitelka Blanka Stiborová.

Díky tomu, že jsou Dukovany malá obec, má přehled o tom, kolik dětí se bude hlásit v dalších letech. I letos by měli vzít všechny. „Navíc ta jedna třída je dočasně uzavřená, takže kdyby náhodou bylo dětí víc, tak ji můžeme otevřít," dodala Stiborová.

Příští rok

Výjimku už třetí rok mají v Petrovicích. Chodí tam o dvě děti více, než je jejich kapacita. Následující rok by však měl počet klesnout. „Nyní je poslední rok, kdy máme úplně plno. Příští školní rok budeme mít jednadvacet dětí, takže bude míst dost," informovala ředitelka Eva Vavrušová. Do Petrovic chodí také děti z Krahulova, Nové vsi či Sokolí.

Optimisticky vidí zápis, který budou mít v březnu také v Okříškách. „Určitě bude letos dětí zase hodně, ale myslím si, že tentokrát se všechny vejdou. S tím, že budeme opět potřebovat výjimku," řekla Lenka Račáková.

Že nebudou muset nikoho odmítat, doufají také v Přibyslavicích. „Odejde letos hodně prvňáčků, ale zájem je velký, takže si myslím, že budeme naplněni úplně," doplnila Urbánková.

Díky rozšíření by neměli mít problém ve Studenci. „My jsme letos otevřeli druhé oddělení a díky tomu malou rezervu na příští školní rok máme," sdělil ředitel Ctirad Obršlík.