„Ano, informovala mne o tom," potvrdil informaci starosta Třebíče Pavel Janata. Dalšími dvěma kandidáty jsou ředitel kanceláře náměstka na ministerstvu vnitra Josef Postránecký a ředitel strukturálních fondů na ministerstvu průmyslu Břetislav Grégr. Komise ministerstva vnitra ukončila pohovory s deseti kandidáty na klíčovou pozici náměstka pro státní službu koncem minulého týdne. Z nich vybrala tři uchazeče, které navrhne vládě. Kabinet by se měl návrhem zabývat na zasedání tento týden ve středu.

Původně se do tendru na klíčový post ve státní správě přihlásilo 21 lidí, 11 bylo ale vyřazeno pro nesplnění požadavků. Funkce náměstka, nazývaného také jako superúředník, vzniká podle služebního zákona. Náměstek bude řídit státní správu a také vyjednávat v Evropské unii. Zákon by měl státní správu odpolitizovat, norma byla dlouhodobým dluhem české legislativy. Původní návrh počítal s generálním ředitelstvím státní služby, které by koordinovalo úřady. Nakonec byla po politických neshodách schválena varianta, že většina kompetencí ředitelství připadne ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu. Nynější výběrové řízení je druhé, první se loni v prosinci nezdařilo. Tehdy se přihlásili tři lidé, ale nesplnili stanovené podmínky. Vnitro pak zadání tendru zjednodušilo – uchazeči nemusí mít certifikát z jazykové zkoušky, nyní stačí, aby si zkoušku doplnili do konce letošního roku.

Simeona Zikmundová byla v létech 2001 - 2008 ředitelkou Krajského úřadu Kraje Vysočina. Poté s tehdejším hejtmanem Vysočiny Františkem Dohnalem odešla na Nejvyšší kontrolní úřad, kde za jeho šéfování řídila správní sekci. Později byla koncipientkou advokátní kanceláře v Praze, od července 2013 je tajemnicí Městského úřadu v Třebíči. Vyjádření Simeony Zikmundové se Deníku získat nepodařilo. Její mobilní telefon nebyl včera dostupný. Mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková řekla, že žádná konkrétní jména potvrzovat nemůže. Jména tří finálních kandidátů na superúředníka zveřejnil jako první server Lidovky.cz. Ten také uvedl, že šéf první komise, která o superúředníkovi rozhodovala v prosinci, náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jiří Nováček, skončil v nynějším tendru čtvrtý.

Luděk Mahel, ČTK