„Situace s petardami byla zoufalá. Bohužel neukáznění občané je zapalovali a odpalovali další zábavní pyrotechniku už kolem šesté nebo sedmé hodiny v podvečer. Následkem toho se z postroje vysmekl jorkšírský teriér a do současné chvíle se ho nepodařilo najít," řekla včera odpoledne zástupkyně vedoucího strážníka Městské policie v Moravských Budějovicích Hana Nixová. „Po čtvrt hodině se stejná situace opakovala u dalšího pejska," dodala.

Jiného vyděšeného psa, přesněji fenku černé barvy, se strážníkům podařilo odchytit v ulici Polní. Následně ji převezli do útulku v Lukově, kde čeká na svého pána.

Kromě čtvrtečního odpoledne byla pyrotechnika slyšet i v pátek nad ránem. Městští policisté z Budějovic přijali hned několik oznámení, ve kterých si na přílišný rámus obyvatelé stěžovali. „Hlídka vyjížděla k jednomu takovému případu i o půl druhé ráno. Na místě našla ale už jen prázdnou pyrotechniku, nebylo tudíž koho napomínat," podotkla Hana Nixová.

Nic mimořádného

Silvestr v Budějovicích se však podle ní vyvíjel klidně. „Neřešili jsme nic mimořádného a taky se nic opravdu závažného nestalo," řekla.

Podobné zkušenosti mají z nejbujařejší noci v roce také městští strážníci z Třebíče. Nemuseli řešit žádnou větší potyčku podnapilých lidí ani žádný podobně negativní případ.

Naopak jeden byl spíše úsměvný. „V deset hodin večer na Silvestra se v městské části Poušov pohyboval starší muž pouze ve spodním prádle. Po příjezdu hlídky byla přivolána záchranná služba, která ho odvezla k ošetření," popsala mluvčí třebíčské městské policie Lucie Šerková.

Ani záchranáři nemuseli řešit žádnou vážnější věc. „Na Třebíčsku jsme nezaznamenali žádné poranění pyrotechnikou a ani jsme nemuseli řešit žádnou dopravní nehodu. Výjezdů bylo v celém kraji dvojnásobek, co je běžné, jiným silvestrovským nocím se to ale nevymyká," poznamenala ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová.

Do Jinošova museli zamířit na Nový rok ve čtyři hodiny ráno hasiči. Požárem automobilu vznikla škoda za deset tisíc korun. Proč k tomu došlo, se zatím nepodařilo zjistit.