„Na Třebíčsku je momentálně na silnici dvanáct sypačů a osm traktorů,“ hlásil hned ráno František Šeda z provozovny správy a údržby silnic v Třebíči.

Hlavním problémem byli řidiči, kteří vyrazili ráno na silnice na letních pneumatikách. Ovšem ti, kteří se ještě do servisu na výměnu pneumatik vůbec nedostali, budou mít v nejbližších dnech problémy. Nejbližší termíny má většina z nich beznadějně obsazené. „Potřebuji přezout, nechám vám tu auto klidně do večera, jen když to bude,“ žadonil ve čtvrtek jeden z řidičů v třebíčském Pneuservisu Kafka.


Problém s přezutím zapříčinil i uvíznutí slovinského kamionu u Nového Telečkova na Třebíčsku.


Sever a severovýchod okresu patřil k těm nejpostiženějším místům. „Na silnicích se tam tvořily sněhové jazyky,“ uvedl Šeda.


Kamion společně s dalšími osobními vozy blokoval i silnici mezi Brtnicí a Přísekou. Bylo zde sice možné projet, ale jen s velkými obtížemi.


„Policie vyjížděla během dopoledních hodin na Třebíčsku pouze k jedné dopravní nehodě,“ uvedla mluvčí Policie ČR v Třebíči Marcela Lavická. Byla jí havárie osobního vozu u Jemnice, který ráno skončil jízdu nárazem do stromu.


Na ostatních místech Vysočiny dělal sníh tradičně největší problémy na dálnici D1, kde došlo ráno k hromadné nehodě pěti aut, která blokovala levý jízdní pruh na 93,5 kilometru. Největší příval sněhu zaznamenalo Žďársko, kde napadlo v noci na čtvrtek a během dne přibližně čtvrt metru.


Ani vyhlídka na další dny není příliš optimistická. V podstatě stejné počasí jako to čtvrteční by nás mělo čekat i v pátek. Jen vítr by měl slábnout a měnit se na západní. Vzhledem k nočním teplotám, které se budou pohybovat kolem bodu mrazu nebo i pod ním, meteorologové varují před ranními namrzlými vozovkami.


Slábnout by intenzita sněžení měla až během sobotního odpoledne. Rovněž hranice sněhových přeháněk se zvedne nad šest set metrů nad mořem.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
Při cestování sledovat zpravodajství Zelené vlny.
Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky.
Na horách sledovat informace Horské služby a dodržovat jejich pokyny.
Možnost lámání větví a škod na lesních porostech a výpadků elektrického proudu, zejména v horských oblastech na severu a severovýchodě ČR.

Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha/
Předpověď počasí:

Celý den by měl foukat čerstvý severozápadní vítr o rychlosti 4 až 9 m/s, na horách s nárazy až 25 m/s. Slábnout začne až během večera, kdy by rovněž měly začít ustávat srážky. Teploty 0 až 3 st.C.

V noci na pátek bude zataženo až oblačno, občas sněžení, pod 300 m i srážky smíšené. V druhé polovině noci v severovýchodní polovině území srážky jen místy.

Nejnižší noční teploty +2 až -2 st.C, při zmenšené oblačnosti a na sněhové pokrývce, zejména v severovýchodní polovině území, kolem -5 st.C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s.

V pátek bude zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo déšť se sněhem, od 500 m srážky sněhové.
Nejvyšší denní teploty 1 až 5 st.C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.