Týká se to úseku mezi Třebíčí a Vladislaví, průtahu Náměště nad Oslavou a také Kralic.

Největší problémy panovaly včera již brzy ráno u Vladislavi. Velké množství řidičů, směrujících od Třebíče, totiž minulo odbočku na Hostákov a k zastavení a otočení vozu je přiměla až zákazová značka o několik set metrů dál, blízko železničního přejezdu. „Je to tady značeno úplně nesmyslně," postěžoval si Karel Pokorný, jedoucí do Brna. „Mám tam mít schůzku, takhle to ale určitě nestihnu," dodal.

Se zákazovou značkou při výjezdu z Vladislavi si nevěděli rady mnohdy ani místní. „Máme jet do Třebíče na pohřeb a vůbec nevím, jestli můžeme normálně nebo na Hostákov. Musím se jít těch dělníků zeptat, jak to je, abychom nepřijeli, jak se říká, s křížkem po funuse," líčila seniorka Jana Malá.

Pro úplnou uzavírku u Vladislavi platí objízdná trasa přes Číměř, a to v obou směrech. Řidiči se ale často vydávají do Hostákova.

Pro motoristy jde pouze o jednu z mnoha komplikací na trase mezi Telčí a Brnem. Krom opravované a zcela uzavřené Pražské ulice v Třebíči se na silnici první třídy číslo 23 rekonstruuje i průtah Náměští nad Oslavou.

Řidiči i obyvatelé musí vydržet

I tady na řidiče čeká velké množství značek, ve kterých se lze vyznat jen stěží. „Vydržet to musí všichni, řidiči i my," řekla za náměšťské obyvatele Květoslava Svobodová. „Až to bude na podzim hotové, budeme mít krásnou silnici a taky nové osvětlení i nějaké chodníky," mínila.

Osobní vozidla tam místo Třebíčské ulice jezdí ulicemi Ocmanická, Husova, Vítězslava Nezvala a přes Masarykovo náměstí. Někteří řidiči projíždějí kolem sokolovny a vlakového nádraží, kvůli úzkým a klikatým uličkám tam však musí počítat s několika minutami strávenými na dvou semaforech, které zajišťují kyvadlový provoz. Čekáním na zelenou u sokolovny ale řidiči mohou ve špičce zablokovat celý kruhový objezd.

Řidiče také mátlo chybné označení uzavírek. Na dvou ze tří tabulí, které popisují okružní křižovatku nedaleko centra Náměště nad Oslavou, byl včera zakázán výjezd k čističce odpadních vod a sokolovně. Správně ale měli stavaři škrtnout výjezd na Třebíč, který ve skutečnosti uzavřeli. Řidiči tak často obkroužili křižovatku ještě jednou, aby si byli správnou cestou z města jisti.

Do konce října

Uzavírka náměšťského průtahu má trvat až do konce října, stejně jako průjezd sousedními Kralicemi nad Oslavou, kde se včera stroje zakously do první poloviny průtahu. Z Náměště se do nich lze dostat po značené objízdné trase k Jinošovu, lidé z okolí ale mnohdy jezdí přes Březník. Tudy ale navíc projíždějí i nákladní vozidla od Kralic. „Ráda jezdím po vesnici na kole, teď se ale bojím, aby mě něco nesrazilo," poznamenala březnická obyvatelka Marie Filová.

Oprava průtahu Kralic probíhá ve dvou etapách. Úsek k Náměšti je nyní uzavřený zcela, přes východnější se projíždí kyvadlově.

Na trase první třídy číslo 23 čekají na řidiče i další dopravní omezení. Nohu z plynu musí dát třeba u bývalé cihelny mezi Třebíčí a Vladislaví, kde se až do konce září bude opravovat přemostění Klapovského potoka. Zároveň se rekonstruuje železniční most mezi Náměští a odbočkou k Vícenicím.