Letní rekonstrukce silnic probíhají i na dalších místech Vysočiny.


K aktuálním dopravním omezením se včera na déle než rok přidala uzavírka silnice II/602 mezi Zašovicemi a Brtnicí.


Kraj Vysočina nechává opravit a rozšířit bezmála pětikilometrový úsek. „Silnice na hranici třebíčského a jihlavského okresu bude zavřená do 30. září 2009. Objízdné trasy jsou vyznačené,“ informuje dopravní zpravodajství na webu Krajského úřadu kraje Vysočina. Jak doplnila mluvčí Jitka Svatošová, osobní doprava vede přes Kněžice, tranzitní doprava se odklonila přes křižovatku Kasárna.


Obyvatelé Kněžic jsou s takovým řešením spokojeni. „S uzavírkou tady počítáme. Minulý týden ještě nebylo jasné značení pro nákladní dopravu, nyní jsme už spokojeni,“ konstatoval starosta Josef Kalčík.


Čtvrthodina navíc


Reportérky Deníku se na trasu z Třebíče do Jihlavy vydaly hned první den uzavírky. Při dodržení povolené rychlosti se běžně čtyřicetiminutová jízda protáhla o čtvrt hodiny.


Zcela bez problémů probíhala dopolední cesta Okříškami a Zašovicemi až k rozcestí před Novou Brtnicí. Tam na řidiče čekal zdálky patrný zátaras a ukazatel trasy přes Kněžice. Srozumitelné značení vedlo auta i Jestřebím až do Brtnice, kde objížďka končila.


Na objízdné trase se ale objevil jiný zádrhel. Nákladní automobil. „Klikatá silnice je pro řidiče za náklaďákem nepřehledná. Není vůbec vidět do protisměru, výhled komplikují stromy podél cesty,“ vyjádřila se posádka osobního auta jedoucího za nákladním. Situaci komplikoval i traktor, který nebylo možné předjet.


Řidiči si mohou objížďku trochu zkrátit tím, že se v Kněžicích vydají přímo na Brtnici a ne na Jestřebí, kudy vede oficiální objízdná trasa.
Ušetří si tak přibližně čtyři kilometry a několik minut. Počítat ale musí s užší silnicí. V případě, že v protisměru jede autobus nebo traktor je lepší zajet ke krajnici a zastavit.


Zpátky Kamenicí


Zřejmě jen pár minut včera ušetřil ten, kdo se stejně jako reportérky Deníku z Jihlavy zpět do Třebíče vydal méně obvyklou cestou. Brněnským kopcem kolem Tesca směrem na Velký Beranov.


Když ale překonal zhruba stometrovou uzavírku za Jihlavou a nechal se oranžovými ukazateli vést přes Rytířsko a Jamné, od křižovatky na Třebíč jej čekala poklidná jízda. Silnice, na níž jiné auto málem nepotkal, jej Kamenicí, Čechtínem a Račerovicemi spolehlivě dovedla až do okresního města.