Za epidemii je hygieniky považována hranice 2000 a více nemocných na 100 tisíc obyvatel. Na Třebíčsku je jich nyní 1030 na sto tisíc. Podobné je to na Žďársku. Vede Havlíčkobrodsko s poměrem 1177 marodů na 100 tisíc zdravých.


Kraj už má vypracovaný plán pro případ, že propukne pandemie prasečí chřipky. „Byla stanovena očkovací centra v šesti nemocnicích v kraji. Vakcínu zde budou lékaři aplikovat subjektům kritické infrastruktury a zdravotníkům. Kdy vakcína bude v republice, to zatím netušíme,“ informovala krajská epidemioložka Alena Dvořáková.


Ohrožené skupiny obyvatel, tedy chronicky nemocní pacienti, budou očkováni u svých praktických lékařů. „Vytipovávají je zdravotní pojišťovny. Zrovna dnes mi přišla obálka se seznamem. Ještě jsem jej podrobně nestudoval,“ zmínil třebíčský praktický lékař Boris Hronza. Upozornil, že se do oběhu dostává informační leták ministerstva zdravotnictví, který naprosto vyčerpávajícím způsobem sděluje lidem, jak se prasečí chřipka projevuje a co má takto nemocný člověk dělat. Leták je i na adrese http://pandemie.mzcr.cz.


Do kritické infrastruktury spadá devět rezortů. Lidé ze čtyř centrálně vybraných taky vakcínu obdrží, aby stát mohl v případě pandemie viru Pandemic A(H1N1) fungovat. „Jsou to oblasti energetiky, dopravy, komunikace a informačních systémů a vodního hospodářství,“ sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina Petra Musilová. „Konkrétní subjekty ani přesná či rámcová čísla ovšem sdělovat nebudeme,“ dodala.


Prasečí chřipkou se prozatím na Vysočině nakazilo 7 lidí, v Česku prokazatelně 351 lidí. Žena z Karlovarska nemoci podlehla.

Jak se projevuje prasečí chřipka?

Příznaky jsou podobné projevům sezónní chřipky. Nemocný má horečku 38 – 40 stupňů Celsia, třesavku, zimnici. Posiťuje únavu, nevolnost, bolesti hlavy, očí, kloubů, svalů. Je světloplachý, má rýmu, bolest v hrdle, kašel, bolest na hrudi. Může se objevit zácpa, průjem či zvracení.
Infekčnost trvá 7 dní, tedy týden od začátku příznaků. Je zásadní vyhnout se kontaktu s okolím, být v domácí izolaci.
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví České republiky