Vodu z řeky Jihlavy využívají ve velkém třebíčští rybáři pro rybí líheň a sádky v Pou-šově. Toho, že by je sucho výrazně poznamenalo, se zatím neobávají. „Vodu z řeky odebíráme, ale na druhé straně ji zase vracíme. Co k nám při-teče, to zase odteče," řekl Petr Cabejšek, člen výboru místní organizace moravského rybářského svazu Třebíč. Cabejšek připouští, že současný stav pro ryby ideální není, na druhou stranu ani kritický. „K úhynu u nás nedochází. Pokud se nevrátí extrémní vedra, mělo by se to zvládnout, ryby se o sebe dokážou postarat. Stejně se s tím dá máloco dělat, větru a dešti neporučíte," dodal.

Voda ovlivňuje životy nejen ryb, své o ní vědí i chataři v Poušově. Zatímco při jarních povodních se Jihlava mění v drancující živel, nyní mezi Řípovem a chatovou kolonií plyne v lenivém tempu. Do-poručení vodohospodářů šetřit s říční vodou zdejší chata-ře příliš nevzrušuje. „Já mám ve sklepě vykopanou studnu, z řeky vodu vůbec nečerpám. Musím to zaklepat, vodu ve studni pořád mám. Soused jí má málo, ale všichni ostatní jsou na tom dobře," konstatoval chatař Jan Vybíral. Chatu má asi třicet metrů od řeky, i tak z ní vodu nebere. Mezi ostatními osadníky není výjimkou. Vlastní studny, navíc povětšinou s pitnou vodou, má většina z nich. „Já vodu z řeky neberu, lidé v okolí naši chaty taky ne. Mám sběr na podzemní vodu, ale ta je teď špinavá. Na nějaké malé zalévaní to stejně stačí," sděli- la paní Marie, jejíž chata leží v těsném sousedství řeky Jihlavy.

Povodí kontroluje vodu

Šetřit z vodou by nicméně měli i ti, kteří ji berou prá- vě ze svých studní. V případě nehospodárného nakládání s vodou z povrchových i podpovrchových zdrojů by se totiž situace mohla ještě zhoršit, vodohospodáři by tak museli sáhnout k přísnějším opatřením. Kontrolu zvýšili už nyní. „Povodí Moravy bude prověřovat a následně omezovat stavební a jiné činnosti v tocích, které by mohly vést ke zhoršení kvality vody a jejího množství," uvedla mluvčí povodí Gabriela Tomíčková.

Situaci se suchem monitoruje rovněž město Třebíč. „Zvýšenou pozornost budeme věnovat odběrům podzemních a povrchových vod bez řád-ného povolení," upozornil Pa- vel Vosátka, vedoucí odboru životního prostředí. „Věříme, že občané budou využívat vodní zdroje hospodárně a vodoprávní úřad nebude nucen přistoupit k vydávání restriktivních opatření směřujících k omezení povolených odběrů," dodal.

Průtoky ve vodních tocích jsou v porovnání s dlouhodobým červencovým stavem výrazně podprůměrné, Povodí Moravy sucho eviduje zhruba na dvaceti měřicích stanicích. „Vodnosti toků neovlivněných přehradami a vodními nádržemi se pohybují v rozmezí od tří do třiceti procent měsíčního normálu," konstatovala Gabriela Tomíčková s tím, že největší problémy jsou na malých řekách. „Vodní toky ovlivněné vodními nádržemi mají zajištěny minimální průtoky stanovené platnými manipulačními řády," doplnila mluvčí.

Jihlava má v třebíčské stanici Ptáčov hladinu ve výšce 51 centimetrů, za sucho se označuje už 56 centimetrů. Druhá měrná stanice na řece je pod hrází Mohelenské přehrady, ta hlásí normální stav.