„Pro mě bylo strašně fajn už to, že moji čtvrťáci soutěž na internetu objevili a sami mě do ní přihlásili. To bylo velké překvapení, určitě učitele potěší taková podpora žáčků,“ říká Matějková. Učí už osmadvacet let, skoro celou dobu na ZŠ Kpt. Jaroše v Třebíči.


Finále se odehrávalo v hlavním městě. Celá třída přijela svou oblíbenou učitelku podpořit. „Bylo to trochu legrační, protože ve škole děti nabádáme ke klidu a tam naopak velké fandění a rámus byly výhodou. Moji svěřenci fandili s petlahvemi plněnými kamínky,“ popisuje Vladimíra Matějková.


Zajímavé na letošním ročníku Zlatého Ámose byl fakt, že se do finále nakonec probojovaly jen ženy. Jednou z disciplín bylo i psaní poznámky na téma: Žák hází odpadky po zemi.


„Už si nevybavím úplně přesné znění mého textíku. Bylo to tam hodně hektické. Já sama poznámky nepíšu, nemám to ve zvyku. Navíc musím říct, že s třídou, kterou vedu nyní, jsme si hodně blízcí, jsou to bezvadné děti, podporují se vzájemně,“ podotýká třebíčská učitelka.


Ona sama měla velký zážitek z pozvání na Pražský hrad. „Přijala nás manželka prezidenta Livia Klausová. A musím na rovinu říct, že to bylo fakt příjemné setkání. Je to bezprostřední žena, která si na nic nehraje, je velmi přátelská a vstřícná. My účastnice jsme tam byly se svými partnery a paní Klausová se jich nezapomněla vtipně zeptat, jaké to je žít s učitelkou,“ směje se ještě teď při vzpomínce Matějková. Kantorkám se poštěstilo prohlédnout si neveřejné prostory hradu, kam se málokdo dostane.


„Jestli se příští rok přihlásím znovu? Já říkám, že takový projev vstřícnosti od mých dětí, jakého se mi dostalo, mi stačí. A ráda místo v soutěži přenechám jiným,“ uzavírá finalistka ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos.