„Vzhledem k tomu, že dnes máme registrovaných 155 závodících psů a máme odezvy i od lidí, že nás přijedou podpořit, myslím, že by tam tak 200 border kolií mohlo být," odhadla hlavní organizátorka šampionátu Věra Janatová.

Samotné mezinárodní mistrovství border kolií v Třebíči bude třídenní. Psi a jejich psovodi soutěží v disciplínách jumping a agility. Zjednodušeně řečeno, psovod běží se psem po překážkové trati a oba se snaží neudělat chybu a doběhnout do cíle co nejrychleji. Rozdíl mezi oběma disciplínami je z laického pohledu nevelký jumping je sestavený z překážek, přes které pes skáče. Agility obsahuje navíc houpačku a kladinu. Obě disciplíny jsou velmi rychlé, což pramení z přirozenosti psů plemene border kolie. Jde o inteligentní, učenlivé, temperamentní a pracovité zvíře vyšlechtěné původně k ovčáckým účelům. Soutěžící musí při šampionátu absolvovat několik kvalifikačních kol, jejich výsledky se sčítají. Z výsledku vznikne nový mistr republiky.

VYHRÁVÁ BEZCHYBNÝ

„Závod je na čas a na chyby. Vyhrává ten, kdo je nejrychlejší a bezchybný. Za každou chybu dostává závodník pět trestných bodů, a šanci tudíž mají pouze bezchybné běhy. Borderky jsou hodně rychlé, stodvacetimetrový parkur zvládají za 25 až 30 vteřin," popsala Věra Janatová.

Trať mezinárodního mistrovsví v Třebíči budou stavět vyhlášení rozhodčí; Jaroslava Podmolová z tuzemska, Mikhail Kirillov z Ruska a Anthony Clarke z Velké Británie. Zejména Mikhail Kirillov je vyhlášený velice náročnými parkury. „Je to výzva. Bude zajímavé sledovat, jak se s tím závodníci poperou," zamýšlí se Věra Janatová.

HEREČKA Z ULICE

Psovod má na seznámení s tratí pouhých deset minut. Nemá možnost vyzkoušet si trať se psem, do závodu musí jít rovnou naostro. „O tom to právě je, psovod musí psovi dokázat vysvětlit, kudy má jít," podotkla organizátorka. Třebíčské mistrovství bude ale zároveň i společenskou událostí. Setkají se majitelé border kolií z České republiky i ze zahraničí a pořadatelé myslí i na diváky. Ti mohou přijít sledovat závody po všechny tři dny na tribuny atletického stadionu TJ Spartak Třebíč v ulici Manž. Curieových. Šampionát se koná od pátku 3. června do neděle 5. června. Na sobotu pořadatelé z Border collie clubu České republiky připravují večerní koktejlovou party s hudební produkcí, předcházet jí bude setkání s herečkou Patricií Solaříkovou ze seriálu Ulice, milovnicí psů a rovněž majitelkou border kolie.

Mezinárodní mistrovství ČR border kolií v agility

Třebíč, atletický stadion TJ Spartak ulice Manž. Curieových

pátek 3. června - neděle 5. června

v sobotu 4. června v 17.00 sraz border kolií zápis nového českého rekordu do České knihy rekordů