Na konci listopadu dětem vypuknou dlouhé vánoční prázdniny a já pak budu mít měsíc na prozkoumání ostatních částí Keni.

Keňa je země ležící ve východní Africe, přímo na rovníku. Žije v ní přibližně 40 milionů obyvatel na rozloze sedmi Českých republik. Hlavní město Nairobi je známé pro časté loupeže a rozsáhlé slumy. Já se však po krátkém školení přemístím na západ země, nedaleko hranic s Ugandou. Je to oblast výše položená a tedy o něco zelenější než zbytek země, s větší hustotou zalidnění i silnic. Většina lidí se tu živí zemědělstvím. Centrem oblasti je třetí největší keňské město Kisumu, které leží na břehu Viktoriina jezera. Já budu přibližně 50 km od něj.

Projekt v Keni mi zprostředkovala česká neziskova INEX-SDA, je to jeden z tzv. střednědobých projektů. Vypsala ho keňská organizace KVDA, poptávka tak vychází přímo od místních, což je ideální, protože oni sami nejlépe vědí, co potřebují. Na takovýchto projektech si člověk všechny náklady hradí sám, já ještě budu přispívat místní organizaci a budu mít zajištěné ubytování a jídlo. Možná vám to přijde šílené, ale jinak to ani být nemůže. Myslíte, že Evropanům můžou přispívat na dobrodružství v zemi, kde je ve škole 10 učitelů učí 700 dětí?

Naočkováno, sbaleno a rozloučeno, cesta může začít. Třebíč-Brno-Vídeň-Amsterdam-Nairobi a za necelý den jsem v Keni. Abych mohl dál psát o svých dobrodružstvích, budu o víkend podnikat výpravy za internetem. Do té doby Hakuna matata!

Seriál o Keni

Filip Rosenkranc je vysokoškolský student z Třebíče, který se rozhodl, že se vypraví do Keni. Tam bude dva měsíce pracovat ve škole v odlehlé vesničce Essumba, kde nemají elektřinu.
Deník vám budem přinášet seriál o jeho cestě.

FILIP ROSENKRANC