„Je to 3. listopadu, paní ze SÚRAO už nám sem volala a ptala se, kolik lidí od nás by jelo, že vypraví autobus, ale zatím je zájem nulový,” sdělila starostka Náramče Ludmila Jelínková.

„Jsme trochu mezi mlýnskými kameny. Na jednu stranu nás stát oslovuje, chce vést jednání, my mu zdvořile odpovídáme - ne, děkujeme, bylo referendum, není o čem. Na druhou stranu jsou lidi ve vsi rozhořčení, že vůbec nějak reagujeme,” podotkla Jelínková.

Taky starosta Budišova Petr Piňos pouze zopakoval: „Nestojíme o úložiště, ani o průzkum. V referendu lidi řekli v 95 procentech ne úložišti a věcem s tím spojeným. Náš postoj je neměnný, není se o čem bavit.”

SÚRAO přivítá, pokud zvědaví obyvatelé Budišovska přece jen přijedou a přivezou s sebou i nezávislé odborníky, kteří budou klást erudované otázky a vyžadovat erudované odpovědi. „Říct lidem na rovinu všechny informace, to je to zásadní. Vysvětlit celou problematiku ukládání jaderného odpadu se všemi dopady, o to v diskuzi půjde. Odpovíme na jakoukoli, byť nepříjemnou otázku,” konstatoval Jiří Slovák ze SÚRAO.

Jenže tato zkratka a slova o geologickém průzkumu v dotčených vesnicích převážně fungují jako rudý hadr na býka. Na Budišovsku se před lety uskutečnila obecní referenda, v nich lidi striktně vyjádřili NE úložišti.

Vytipovaná lokalita Horka na Budišovsku zabírá 30 kilometrů čtverečních, dotýká se katastru devíti obcí. Nejvíc Hodova, a to skoro třetinou. „I u nás kdysi před lety padlo v referendu ne. Ale to neznamená, že je to ne taky informacím. Lidi nemůžou žít s klapkami na očích a nevědět zatvrzele nic o tom, co to je a co se chystá. Prostě kdo chce, nechť jede a zjistí podrobnosti. Já nemůžu, jsem neuvolněný starosta a pracovně jsem pryč,” poznamenal starosta Hodova Pavel Klíma.

Geologové by měli už příští rok začít hledat vhodnou lokalitu, ve které nakonec stát za padesát let zprovozní půl kilometru pod zemí rozsáhlý důl pro ukládání vysoceradioaktivních odpadů z českého průmyslu a zdravotnictví. V tuzemsku je devět vytipovaných lokalit. V roce 2018 by měl být výběr zúžený na dvě.

Pusťte geology, zaplatíme vám miliony, říká stát

Do konce roku 2014 chce mít stát výběr lokality pro uložení vysoceradioaktivního odpadu zúžený ze současných devíti na čtyři vytipované lokality. A v roce 2018 se chce rozhodovat mezi konečnými dvěma. V poslední době k šesti vesnickým oblastem v republice a dvěma vojenským újezdům přibyla ještě oblast Kraví Hora na Žďársku, z dřívější doby poznamenaná těžbou uranu. Dá se předpokládat menší odpor obyvatel než jinde, navíc je oblast geologicky zmapovaná. Vláda připravuje aktualizaci svého nařízení. Z ní vyplyne, že každá obec, která pustí na své území geology, dostane ročně 600 tisíc korun a 30 haléřů za každý metr čtvereční průzkumu území, zasahujícího do příslušného katastru obce. V první fázi půjde o zkoumání spíše povrchové, ve druhé fázi se uskuteční několik hloubkových vrtů. Průzkum území potrvá okolo tří let.

Zdroj:
SÚRAO