Nejvíce úseků zrekonstruuje Krajská správa a údržba silnic Vysočiny. Pokračovat v opravě průtahu Náměští nad Oslavou hodlá také Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). První letošní naplánovaná oprava silnice čeká řidiče rovněž v Náměšti. „Nejaktuálnější je úprava povrchu na tamním zámeckém vrchu, která proběhne od 18. dubna do 2. května," informovala Alena Strnadová z třebíčské pobočky Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Uzavřený bude úsek od zatáčky u dubu po odbočku na Otradice. Objízdná trasa povede po silnici první třídy číslo 23 do Kralic nad Oslavou a odtud na Jinošov. Po dobu uzavírky nebudou autobusy zajíždět ani k zastávce Náměšť nad Oslavou, zámek.

Do Náměště se chystá také Ředitelství silnic a dálnic, které bude opravovat část průtahu městem. Půjde o úsek od kruhové křižovatky v blízkosti centra města směrem na Kralice. „Ještě probíhá výběrové řízení, které by mělo skončit do dvou týdnů. Začít by se mohlo v květnu," sdělila ředitelka ŘSD pro Vysočinu Marie Tesařová. Spolu se zahájením stavební sezony by měla začít také oprava mostku přes Mlýnský potok u základní školy ve Vladislavi. „Začít by se mělo již během dubna," potvrdila Tesařová.

Mezi významnější akce, které chystá Krajská správa údržby silnic Vysočiny, patří také oprava silnice druhé třídy Od Vícenic u Náměště nad Oslavou po křižovatku s odbočkou na Koněšín. „Jde o silnici, která se již ve dvou etapách opravovala a letos se bude dokončovat," uvedla Strnadová. Dostane se rovněž na průtahy Předínem či Horními Vilémovicemi. A silničáři opraví také příjezdovou silnici do Jaroměřic nad Rokytnou od Vacenovic. Celoplošné opravy se dočká rovněž dírami posetá silnice kolem tenisového hřiště u Kojetic na Moravě, vedoucí ke křižovatce na Mastník. Silničáři ji plánují opravit na začátku léta.

Krajská správa údržby silnic rovněž v letošním roce plánuje pustit do rekonstrukce silnice v Libušině údolí. Opravovat se tam bude opěrná zeď i zbylé úseky silnice, které ještě rekonstruovány nebyly. „V této době probíhá soutěž na zhotovitele. Přesné datum oprav ani podobu uzavírky nyní nemohu říct. Budeme se snažit, aby dopad na dopravu byl co nejmenší," řekla Alena Strnadová. Dopravu v Třebíči bude od května komplikovat rekonstrukce Podklášterského mostu. To je hlavní důvod, proč se Ředitelství silnic a dálnic letos nepustí do plánované opravy Bráfovy ulice. „Nebudeme ji letos opravovat, aby bylo v Třebíči kudy jezdit," vysvětlila Tesařová.

Kdo by si chtěl místo silnic zjednodušit cestu po železnici, nepovede se mu to. Na začátku července totiž začne revitalizace železniční trati Okříšky Zastávka u Brna. V letošním roce by měla železniční rekonstrukce začít úsekem Náměšť nad Oslavou Okříšky. Při té příležitosti by se měla dokončit také rekonstrukce třebíčského vlakového nádraží.