Podle něj architekt, jenž úpravy navrhoval, nepočítal například s tím, že by obyvatelé městské části Nehradov mohli nadále využívat zámecký park coby zkrácenou stezku do města.

Podle projektu by prý park nebyl průchozí. Město za projekt na úpravu zámeckého parku utratilo zhruba 1,3 milionu korun.

„V tuto chvíli není zpracováno nic, co by tento projekt nahradilo,“ přiznal místostarosta Zeibert. „K nějakým úpravám projektu došlo. Není to o tom, že by se zrušilo to, co naplánovalo minulé vedení města,“ upřesňoval situaci místostarosta Pavel Pacal, podle něhož bylo na projektu ubráno z velkoleposti.

Sny o amfiteátru se vytratily

Nebyly by tudíž realizovány například úpravy v prostoru Podzámecké nivy, kde měl vzniknout amfiteátr s využitím stávajících kamenných teras někdejšího zahradnictví. V zámeckém parku by nebylo realizováno navrhované oplocení areálu ani postaveny drobné dřevěné stavby či kavárna. Také navrhované úpravy povrchu cest by nejspíš doznaly změn.

Podle informací místostarosty Pacala čeká nyní město na vyhlášení vhodného dotačního titulu, z něhož by mohlo o dotaci na úpravy parku požádat.

Městu v zámeckém areálu patří také zámecké křídlo, kde sídlí turistické infocentrum. Nyní probíhají opravy celého křídla a vzniká v něm nová expozice.

Městu se na opravu zámeckého křídla podařilo získat dotaci.

Ta je určena i na částečnou opravu barokního mostu, přes který se na zámecké nádvoří průchodem vchází.

Podle Pacala je ale potřeba mnohem rozsáhlejší oprava mostu, kdy by bylo nutno část zeminy z obou stran pod mostem odtěžit. Nyní záleží i na stanovisku památkářů, zda k opravě dají vůbec souhlas.

„Pokud bychom se do takových náročných oprav pustili, musíme zjistit, s čím si můžeme dovolit zasáhnout do projektu, abychom neohrozili dotaci, z níž je v současné době oprava zámeckého křídla financována,“ mínil Pacal.

Pod zmíněným mostem nebo přes něj by měla vést také cesta do zámecké ledárny. Která z variant to bude, je tudíž zatím stále nejasné.

Stejně tak není vůbec zřejmé to, jaké konkrétní úpravy by vlastně v budoucnu měly v zámeckém parku proběhnout a ani to, kdy by k nim mohlo vůbec dojít.

Jediná věc, co se týče zámeckého areálu, je však jistá nová interaktivní expozice v městem opravovaném zámeckém křídle by měla být otevřena již letos na podzim.