Například v Pelhřimově během dnes končícího třídenního státního smutku žádnou kulturní akci nezrušili. „Myslím si, že by to nemělo smysl. Vždyť i sám bratr Václava Havla spoluorganizuje v Praze vzpomínkový rockový koncert. Nechtěli bychom se chovat jako při úmrtí Brežněva, kdy se některé akce zakázaly,“ vysvětlil pelhřimovský místostarosta Tomáš Dufek.

Ve Žďáru nad Sázavou se ve středu neuskutečnil koncert „zpívajícího právníka“ Ivo Jahelky, na jihlavském náměstí včera ze stejného důvodu nevystoupila zpěvačka Heidi Janků.

Akademie nevadí

Ve Žďáře se včera například uskutečnila tradiční Vánoční akademie v aule gymnázia. „Akademie byla zahájena pietní minutou ticha za zemřelého Václava Havla, čímž jsme vyjádřili naši úctu k němu,“ řekl ředitel školy Vlastimil Čepelák.

Zavřeno bude mít v pátek žďárské kino Vysočina. „V souvislosti se státním smutkem nepromítáme, výjimkou bylo představení pro školy, jež bylo zahájeno minutou ticha,“ vyjádřil se provozovatel kina Ladislav Jenšík. Smutek bude dnes držet i třebíčské kino Pasáž, které nebude pro veřejnost otevřené.

Kvůli státnímu smutku je ještě dnes omezen provoz heren a sázkových kanceláří. V den pohřbu jsou dnes herny zavřené v době od osmi do patnácti hodin. Ve dnech státního smutku omezily také podávání alkoholických nápojů.

Podobně jsou na tom sázkové kanceláře. Z důvodu státního smutku není možné podle zákona na pobočkách uzavírat kurzové sázky. Lidé mohou sázky uzavřít pouze on-line. Dnes jsou sázkové kanceláře zavřené.