Na první pohled nezáživný dokument nabízí při bližším prozkoumání zajímavé informace. Čtenář se mimo jiné dozví, že město na straně příjmů počítá s 900 tisíci korunami z pokut za rychlou jízdu změřenou mobilním silničním radarem. Ve výdajích se počítá s 6,5 miliony na inženýrské sítě v Mexiku, po půl milionu padne na chodníky a komunikace, milion poputuje Czech Radaru na pronájem a poskytování služeb spojených s provozem silničních radarů ve městě. Dalšího 2,7 milionu korun spolkne dostavba zimního stadionu, šest milionů oprava budovy radnice. Dům svatého Antonína, ve kterém sestry boromejky pečují o místní seniory, obdrží příspěvek 100 tisíc korun, před několika lety to byl i milion.

Než rozpočet zastupitelé schválili, rozpoutali dlouhou diskuzi okolo finančních požadavků Kulturního střediska Beseda. Potřebovalo z rezervy dokrýt ztrátu 455 tisíc z předešlých let. Zároveň žádalo o 300 tisíc korun na festival Václava Hudečka.

„Při kontrole hospodaření jsem zjistil, že byly například nevhodně nastavené podmínky při pronajímání budovy Besedy či zámeckých koníren,“ zmínil nový šéf Besedy Dušan Binka, který převzal ředitelování po Jaromíře Hanáčkové.

Peníze pro Besedu

Festival Václava Hudečka má rozpočet 1,4 milionu korun, nově se odsouvá na poslední víkend v srpnu. Jde o nejprestižnější kulturní podnik v osmitisícovém městě. Je šance, že si na sebe vydělá, hlavní sponzor ČEZ přislíbil třičtvrtě milionu, desítky drobných sponzorů pak dohromady půl milionu. Chybí 300 tisíc jako vratná záruka při podpisu smluv s umělci.

„Je to krásný festival, ale osobně s ním mám velký problém. Když jsme tvořili rozpočet, ostrouhali jsme ho až na kost, šetřili jsme, kde se dalo. Možná je na zváženou, zda takovou akci, zejména pro lidi odjinud, může město pořádat, co mu to přináší,“ podotkla opoziční zastupitelka Yvona Švaříčková. Přitakala jí zastupitelka Věra Kaňková. Janu Nekulovi zase vadilo, že peníze sponzorů shání starosta, podle něj je to nevhodné.


Zastupitelé ale nakonec požadované peníze pro Besedu odsouhlasili.