Nebezpečná řidičům ale není jen sama o sobě. „Pro osobní auta je v podstatě nesjízdná. Spousta lidí ji proto objíždí kolem hradu Sádek a vinařským centrem, kde je vozovka úzká a navíc se tam pohybují turisté," upozornil na nebezpečí kojetický starosta Roman Vala.

Provoz se tak kvůli silnici v havarijním stavu přesunul k západnímu okraji Kojetic. Ani tam však nejsou podmínky pro bezpečnou jízdu dokonalé. Obec tam i proto ještě za minulého vedení nechala instalovat zpomalovací disky. „Naučili se tudy jezdit lidé z Čáslavic, protože oficiální cesta je ve strašném stavu. Je pro ně lepší tady skákat přes disky než tam přes ty příšerné díry," poznamenal místní senior Jan Šesták.

Zemědělci pomohou

Poškozená silnice od Čáslavic patří obci Kojetice. Její vedení teď rozhodlo o opravě, která má odstranit její havarijní stav. Investici by však nemusel pocítit pouze obecní rozpočet. „Snažíme se do toho zapojit i podnikatelské subjekty, které v našem katastru používají těžkou techniku. Mám tím samozřejmě na mysli zemědělské podniky," řekl Roman Vala.

Právě ony jsou podle něj největším tlakem, který se na stavu silnice v posledních letech negativně podepsal. „Určitě to nejsou lidé s osobními auty," poznamenal kojetický starosta.

Opravy zdevastovaného kilometrového úseku vyjdou podle předběžných odhadů na přibližně 300 tisíc korun, což pro obecní rozpočet není málo. Roman Vala se proto obrátil hned na několik zemědělských podniků, které silnici využívají.

Uspěl zatím u dvou společností. „Jednání se Zemědělským družstvem Výčapy už přinesla výsledek. Příslib finanční pomoci od nich máme. Podobně se vyjádřilo i vedení družstva v Čáslavicích," dodal starosta Kojetic. Od Rolnické společnosti Lesonice, respektive její sesterské společnosti ADW zatím odpověď nedostal.

Odpovědnost bereme

Finanční pomoc z Výčap a Čáslavic je už téměř jistá. Nadšení tam ale nepanuje. „Když takové věci jako opravy silnic nedokáže zajistit stát, odneseme to my," poznamenal předseda ZD Výčapy Michal Smetana. „Na druhou stranu ale za stav té cesty odpovědnost bereme, protože tam působíme a uvědomujeme si, že nějaký vliv na to mít můžeme," připustil.

Sumu, kterou Kojeticím výčapské družstvo pošle, však jeho předseda prozradit nechtěl. „Jen potvrdím, že se určitě podílet budeme," dodal.

Zemědělské družstvo z Výčap využívá zdevastovanou silnici k cestě na pozemky i při dopravě materiálu.

Obec nyní bude hledat firmu, která cestu změní zpět na provozuschopnou. „V Kojeticích jsem patnáct let, nejméně posledních deset let se takřka vůbec neopravovala a je to na ní znát," poznamenal starosta Roman Vala.

Cena 300 tisíc za rekonstrukci nemusí být konečná. Navýšit ji může nabídka stavebních firem, které se o zakázku budou v nejbližších dnech ucházet.

Přes 330 tisíc ne

Všech pět zastupitelů Kojetic si totiž odsouhlasilo, že z obecního rozpočtu sumu větší než 330 tisíc korun neuvolní. „Jen neradi bychom na to dávali víc. Ale bude záležet, kolik prostředků budou schopni uvolnit zmiňované podniky a tedy jaký zbytek ponese na bedrech samotná obec. Jasněji by mohlo být už příští týden," předeslal starosta Roman Vala.