Ti, kdo si mysleli, že hned v pondělí ráno něco vyřídí, měli prostě smůlu. K ošklivému mlhavému počasí prvního pondělku v roce se přidala ještě tato nepříjemnost.

„Jdu z pošty, kde jsem nepochodil, nefungují jim tam počítače. A koukám, že tady je to úplně stejné. Tak mám tu čekat, nebo ne,“ přemýšlel nahlas důchodce, který dorazil v deset hodin dopoledne do setmělých chodeb městského úřadu na Komenského náměstí.

S ním se tu tísnilo asi třicet lidí, kteří přišli za úředníky. Ti byli zpočátku taky bezradní, sami netušili, jak dlouho problém potrvá.

Únava materiálu

Fronty se začaly tvořit třeba u přepážek, kde je za normálních okolností možné vyřídit cestovní doklady, řidičák nebo registraci vozidla.

„Úředníci se snažili být vstřícní, nabádali lidi, ať si jdou třeba zatím nakoupit,“ zmínil mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.

„Máme hlášenou poruchu na vysokonapěťovém kabelu v centru Třebíče. Proud nejde od zimního stadionu směrem k městu. Podle techniků závadu způsobila únava materiálu, teď intenzivně pracují na jejím odstranění,“ reagoval dopoledne mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Krátce po desáté hodině chtěl poslat balík z hlavní pošty muž okolo čtyřicítky. Pracovnice za přepážkou se mu snažila trpělivě sdělit, že problém není na straně pošty. Zákazník jí arogantně odsekl a venku ještě utrousil pár nepublikovatelných poznámek. „Z jedné noční jsem se sotva vyspal, na další dnes jdu. Fakt nemám náladu lítat po takových štacích a zkoumat, kdo za co může. Potřebuju vrátit e-shopu nějaký výrobek, už mi hoří termín, chce se mi klít,“ poznamenal otráveně.

Bez elektřiny zůstala taky pobočka ČSOB na Karlově náměstí. „Tříhodinové a delší výpadky elektrického proudu sledujeme a evidujeme. Nicméně lze předpokládat, že v tomto případě jsme nezaznamenali žádnou výraznou finanční ztrátu,“ zmínila mluvčí banky Pavla Hávová.

Servisním technikům E.ONu se podařilo problém odstranit po jedenácté hodině.

HANA JAKUBCOVÁ
EVA BÁRTÍKOVÁ