Veškerá osobní doprava bude jezdit přes Budíkovice. Po objízdné trase se vydá také Jarka Rigóvá z Třebíče. „Mám v Trnavě rodiče a přátele. Cesta mi teď zabere místo pěti minut asi patnáct. Nic s tím nenadělám," poznamenala.

Práce pokračuji kvapně. Během tří měsíců stavbaři odtěžili zeminu z výše položené lokality u Třebíče do nižších částí budoucí silnice. Materiál bylo také nutné zhutnit. „V rámci možností se nám to daří, i když nás trochu trápí spodní voda," připomněl stavbyvedoucí Aleš Novák z firmy Colas.

Dosud se na novém silničním úseku pracovalo jen za krátké uzavírky, kterou řidiči objížděli po třebíčských ulicích Táborská a Míčova, ve středu se silnice k Pocoucovu uzavře celá.

Objízdná trasa přes Budíkovice prošla během posledního týdne rekonstrukcí, tak aby se při zvýšeném provozu ještě více nepoškodila. Malou kompenzací pro řidiče za zdržení při cestování tak může být alespoň nový povrch, který silnice od Třebíče k Budíkovicím a dále k Trnavě nově má.

Nejhorší objížďka čeká na obyvatele Pocoucova. Ti, místo aby jim cesta do Třebíče zabrala nanejvýš pár minut, se budou muset vracet k Trnavě a k okresnímu městu směřovat přes Budíkovice. Trasa se jim tím prodlouží o deset kilometrů.

Ne však pro celou dvouměsíční dobu uzavírky. „Několik týdnů budeme moci k Třebíči jezdit normálně. Město nám vyšlo vstříc a po jednáních s Krajem Vysočina a firmou Colas nám dodá povolenky k vjezdu na staveniště," pochvalovala si předsedkyně pocoucovského osadního výboru Marta Sobotková.

Kromě obyvatel Pocoucova budou staveništěm ve zvýšené míře projíždět i strážníci městské policie. Řidiči bez povolení se tak od Pocoucova k Třebíči nedostanou.

Práce mají podle původních předpokladů skončit k 31. srpnu. Od prvních školních dnů by se už mělo jezdit po nové silnici, která patří Kraji Vysočina. „Realizace projektu je financována z Regionálního operačního programu Jihovýchod. Smluvní cena díla je 97 milionů korun," doplnila mluvčí kraje Jitka Svatošová.