To na Moravě panovala jiná situace, řeka Morava hrozila na několika místech, Svratka tropila škodu v Židlochovicích. Do obou přispívá svou vodnatostí též řeka Jihlava. V Ivančicích nabírá Rokytnou s Oslavou, společně pak míří do Svratky, Novomlýnských nádrží, Dyje a končí v Moravě. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek požádal o spolupráci Vysočinu.


Odpověděla následujícím krokem. Soustava dvou přehrad na řece Jihlavě, Vodní dílo Dalešice, nezvýší odtok pod spodní – mohelenskou hrází, zůstane i přes víkend na dvaceti kubících za vteřinu. A to přesto, že do horní Dalešické přehrady přitéká víc vody a její hladina je na maximu. Podle slov vedoucího dalešické přečerpávací elektrárny Josefa Blahy existuje rezerva v dolní mohelenské přehradě, přebytečnou vodu zadrží. Podle Blahy sice bude omezená činnost přečerpávací elektrárny, ovšem povodeň má přednost před energetikou.


A jak jsou na tom drobné toky? „Hospodaříme od Želetavy přes Velkomeziříčsko po Ivančicko. Nějaké rozlivy potoků byly jen u Ivančic a Dolních Dubňan, ale bez větších škod,“ zmínil vedoucí třebíčské pobočky Zemědělské vodohospodářské správy Vlastimil Vrzal.

Jak bude

„Srážky se na Třebíčsku i celé Vysočině místy vyskytovaly ještě v noci na pátek, a to v úhrnech mezi 2 až 15 milimetry. Od pátečního dopoledne až patrně do pondělí by se srážky neměly vyskytovat vůbec. Další přeháňky nebo bouřky můžeme očekávat až v průběhu pondělí, úterý.“
Miroslav Hradil, Český hydrometeorologický ústav Brno