„Okříšsko bylo dost navázáno na Jihlavsko a problémy z Jihlavy se teď přelévají i do Okříšek,“ řekl Ivan Mužík z Úřadu práce v Třebíči.


Z Okříšek pracuje hodně lidí především v jihlavské firmě Bosch. Kromě toho jsou důležité také firmy v Přibyslavicích a v Nové Vsi. Hospodářská krize se proto v Okříškách zákonitě projevuje. Počet uchazečů o zaměstnání v mikroregionu pozvolna, ale každý měsíc trvale roste. Nezaměstnaných tam přibývá už od května loňského roku. Tehdy hledalo zaměstnání 193 lidí, v prosinci již 239, v lednu 299 a dnes 349.


„K začátku roku jsme měli stav 5400 zaměstnanců,“ řekl mluvčí firmy Bosch Diesel Mojmír Kolář. Firma se prý zavázala, že do konce srpna nepřistoupí k hromadnému propouštění. Vedení společnosti jedná o dalším vývoji s odborovými svazy. O tom, že mezi pracovníky je také řada lidí z Třebíče a Okříšek, vedení firmy ví.


Třicetiletý Martin Kostka je zaměstnán u Bosche už šestý rok. Na dojíždění, kde společně cestuje sedm lidí v dodávkovém autě, si už zvykl. O zaměstnání má obavy: „Kdybych o práci přišel, bylo by to těžké. Vůbec nevím, kam bych šel.“


Průmyslová osa


Velké množství lidí z Okříšska, ale i Třebíče je zkrátka závislé na několika fabrikách. „Je to trend profilování osy okresu, která se blíží průmyslovému charakteru. Rýsuje se to už delší dobu,“ sdělil Ivan Mužík. Jih okresu je podle něj dlouhodobě zemědělský. „Zemědělské rysy nabývá i sever okresu, kdy odsávaly zaměstnance průmyslové zóny u dálnice. Dnes tam poptávka klesá. Spíše se tam projevuje sezonní vliv, který byl v minulosti výrazný v celém okrese,“ vysvětlil Mužík.


S Okříškami kontrastují ostatní mikroregiony v okrese, kde nezaměstnanost v březnu, dubnu i květnu klesala, i když jen málo. Platí to pro Jemnicko, Moravsko-Budějovicko, Jaroměřicko, Hrotovicko, Náměšťsko i Budišovsko.


Za humny stojí tři továrny


Že by nebylo kam jít zeptat se na práci, na to si obyvatelé Přibyslavic a Nové Vsi stěžovat nemohou.


„Máme zde firmy Huhtamaki, Mann+Hummel a Alfa in,“ vyjmenoval tři významné zaměstnavatele „za humny“ přibyslavický starosta Roman Vrbka. „Papírna zde fungovala 300 let, papír se vyráběl až do roku 1999. Býval to závod Jipap, potom Van Leer, pak to koupila firma Huhtamaki,“ dodal.


Ani jihlavský Bosch, ani nové firmy u Přibyslavic však nemohou dělníkům v regionu zcela nahradit tradiční továrny v Třebíči.


„Také pro Stařeč bývali stěžejní zaměstnavatelé Uniplet a Bopo. Jejich absence je pořád cítit,“ posteskl si starosta Čestmír Linhart.