Má tam vzniknout sportovně-kulturní Regionální centrum. Sloužit nebude jen městu, ale celému regionu.
Plánováno je za zimním stadionem a části fotbalového areálu. Půjde o zcela novou sportovní halu. Počítá se i s kompletním zastřešení zimního stadionu, který je stále v provozu.


Do přípravy Regionálního centra je již vloženo 3,5 milionu korun. „Regionální centrum se chystá projekčně již sedmý rok. První studie vznikly kolem roku 2000. Proběhly veřejné debaty, byla založena zvláštní pracovní skupina. První návrhy počítaly až s 300 miliony korun, to je nereálné. Částka se ustálila na přímých nákladech ve výši 142 milionu korun, což je pro nás pozitivní. Nyní se nacházíme ve stádiu, kdy podáváme žádost do Regionálního operačního plánu, a žádáme o 96 milionů s tím, že zbytek bude investovat město ze svých prostředků,“ objasnil starosta města Vladimír Měrka.


Centrum se bude skládat z víceúčelové sportovní haly, která zároveň bude plnit funkci sálu pro pořádání různých slavností.
Půjde o multifunkční zařízení s jevištěm, protože město není zase tak velké, aby utáhlo provoz dvou samostatných objektů.


„Je to o provozních penězích. Skloubíme sport a například organizování plesů, bude tam i prostor pro občerstvení. Chceme tam i bazén 15 metrů dlouhý. Využijeme vedle stojící zimní stadion, odkud se bude odpadní teplo využívat ve vedlejší hale. Tímto praktikujeme osvědčené zkušenosti odjinud,“ vysvětlil Měrka.


Pokud město s žádostí o dotaci nebude úspěšné, bude muset projekt předělat na několik menších, a získávat peníze postupně. Protože ale jde o typický projekt na využití dotačních peněz, vedení města si věří. Dotační program by totiž neměl financovat to, co jsou města schopna utáhnout ze svého.
„Regionální centrum ze svého zafinancovat neumíme, a jedná se velkou spádovou oblast. Do projektu zapojíme i společenské organizace a širokou veřejnost,“ doplnil starosta.


Začít stavět, pokud město získá potřebné finance, by se mohlo v roce 2010. Vše už záleží na regionální radě složené z politické reprezentace krajů Vysočina a Jihomoravského.

MARTIN SKLENÁŘ