Firma ČEZ, která elektrárnu v těsné blízkosti Slavětic provozuje a hodlá ji rozšiřovat o další bloky, uspořádala v obci dvě besedy. Dukovanský mluvčí Jiří Bezděk a manažer pro rozšíření elektrárny Martin Uhlíř odpovídali na dotazy. Obou besed se dohromady zúčastnilo několik desítek lidí.

První se konala deset dní před referendem, další v sobotu, tedy necelých čtyřiadvacet hodin před hlasováním. O záměr oslovit nerozhodnuté voliče nebo přesvědčit odmítající na poslední chvíli však podle Bezděka nešlo. „Oba termíny jsme se snažili naplánovat tak, aby to lidem co nejvíce vyhovovalo a měli možnost se v co největším počtu těchto setkání zúčastnit," vysvětlil mluvčí.

Referendum o rozšiřování elektrárny Dukovany si vynutila slavětická opozice z řad KDU-ČSL. Její členové a příznivci jsou nespokojení s tím, že se elektrárna má rozšiřovat právě ke Slavěticím.

Proti tomu se v obci hlasitě vyjadřuje také seniorka Marie Hájková, kterou přípravný výbor referenda nominoval do volební komise. V ní poté losem obsadila funkci předsedkyně. Ještě den před referendem roznášela své letáky po vesnici, což se nelíbilo slavětickému starostovi René Moravcovi (Hasiči Slavětice). „Protizákonné to není, ale jako členka volební komise složila slib nestrannosti, takže mi přijde přinejmenším nemorální, aby někoho přesvědčovala. V písemném vyjádření jsem ji upozornil, že mohlo dojít k porušení slibu nestrannosti," poznamenal starosta.

Také on jako představitel obce rozšiřoval po obci letáky. Společnými silami je vytvořila koalice ve složení Hasiči, Ženy, Občané a KSČM. „Nic jsme ale nikomu nenutili, jen jsme uvedli fakta. Kdo měl zájem, s tím jsme byli ochotni o těchto věcech a našich názorech hovořit," podotkl René Moravec.

Opoziční zastupitelé to však vnímali jako zastrašování. „Nic jiného to není. On jen lidem podsunuje to negativní, tedy to, že obec by mohla přijít o více než dva miliony, které jí ČEZ každý rok posílá, nebo že bez elektrárny přijdeme o pracovní místa," mínil lídr opozice ve Slavěticích Antonín Kovář (KDU-ČSL).

Ani slavětická opozice nezůstala v informování veřejnosti o svém postoji vůči elektrárně pozadu. Negativně se v posledních dnech vyjadřovala na svém internetovém blogu.

V článcích zveřejněných jen pár dnů nebo pouze několik hodin před nedělním referendem opozice upozornila na rizika spojená s jadernou energetikou, připomněla havárie ve světě a v poděkování za podporu všem, kteří se na její kampani podíleli, pobízela voliče k odmítavému hlasování v obou otázkách referenda.

Do Slavětic také kritici rozvoje elektrárny pozvali viceprezidenta evropské asociace Eurosolar Milana Smrže, odpůrce jaderné energetiky. „Jsme rádi, že přijel, protože v okolí Dukovan se hovoří jen o výrobě elektřiny, ale už ne o radioaktivním odpadu a vybudování hlubinného úložiště pro jeho uložení a s tím spojeném poškození životního prostředí," řekl Antonín Kovář.

Hlasování skončilo nakonec lépe pro podporovatele rozšíření elektrárny. Lidé sice odmítli stavbu nových bloků a úložiště trvalého úložiště jaderného odpadu v blízkosti Slavětic, ale ve druhé otázce rozšíření elektrárny o nové bloky podpořili, ovšem s tím, že za to požadují dostatečné finanční kompenzace.

Zřejmě jediné, co si čtyřkoaliace, která obec vede, a opozice po referendu společně pochvalují, je účast lidí. Do volební místnosti dorazilo přes 78 procent voličů.