Rozsáhlou diskuzi na trochu absurdní téma odstartovala zastupitelka Věra Kaňková (KSČM). V podstatě jen ocitovala podnět, který jí dodali místní lidi. „Myslím si, že za panem Vrankou, ředitelem Zikosu, jsou vidět pozitivní výsledky, a tak mi připadá pod úroveň, aby pracoval v kanceláři bez okna. Domnívám se, že si ho zaslouží,“ konstatovala.

O co jde? Zimní stadion v Moravských Budějovicích je půl roku v sezoně hojně využívaný, a to opravdu od rána do pozdního večera. S přípravami na sezonu je to dohromady osm měsíců. A těch osm měsíců sedí ředitel na vrátnici, kde podle svých slov „nemá klid na normální práci“. Původně měl mít kancelář v patře zimáku, ovšem radnice, aby ušetřila, od výstavby patra upustila. Nedošlo tedy ani na zřízení kanceláře. Vrankovi se podařilo prosadit si „kumbál“ za strojovnou, na opačné straně objektu oproti té, kde leží vrátnice. Místnost ovšem nedisponuje oknem. Městská rada totiž tuto investici nepovolila.

Zbytečný výdaj

„Pane Vranko, proč byste měl mít v kanceláři okno, když v ní nejste celý rok? Proč byste měl mít absolutní klid na práci? Já taky pracuju v provozu a musím to zvládnout. Byl by to zbytečný výdaj a lidi by vás museli hledat bůhví kde na druhé straně zimáku, když by něco potřebovali,“ vytasila se s argumenty například radní a zastupitelka Jana Kiesewetterová.

Na to už notně orosený a rezignovaný Vranka odpověděl, že si prostě myslí, že není špatné dělat rozpisy ledu bez věčného vyrušování. „Na to okno si svou činností vydělám. Vezměte si, že chci ráno pracovat, do toho například přijede bruslit jaroměřická škola. Několik z těch, co mají omluvenky, sedí a hlučí ve vestibulu. Mezitím se přijdou cizí lidi zeptat, jak to na stadionu chodí. Co bych udělal za hodinu, dělám hodiny dvě. To se nedá. Pokud bych byl vzadu v kanceláři, přišli by se mnou jen ti, co doopravdy něco potřebují, nijak by to neomezilo chod stadionu,“ poznamenal na svou obhajobu.

Na to reagoval starosta Vlastimil Bařinka: „S Pavlem Vrankou si musíme sednout a říct, jak má vlastně činnost ředitele městské příspěvkovky vypadat. Můj názor je, že diskuze není jen o okně, ale o tom, jestli je vhodné, aby se separoval od dění. Měl by mít kancelář někde vepředu, dá se vyčlenit a zbudovat poblíž vrátnice, seděl by tam s účetní, která by mu zároveň dělala sekretářku.Myslím si, že jako manažer by měl být v centru, nebo běhat a shánět peníze a kšefty. “