Nyní radnice hledá vhodného dodavatele. „Podle pravidel poskytování dotací Ministerstva životního prostředí musí být vyhlášena zakázka na nákup v souladu s jejich pravidly. Proto budou osloveny firmy, které se distribucí a prodejem elektromobilů zabývají. My jsme jen specifikovaly technické prvky, které u elektromobilu požadujeme,“ informovala místostarostka Třebíče Marie Černá.

Elektromobil radnice zařadí do své flotily služebních vozů a bude jej používat v běžném provozu. „Zaměstnanci radnice budou elektromobil používat na služební cesty po městě a v blízkém okolí, protože obhospodařujeme nejen Třebíč v rámci výkonu státní správy. Používáním elektromobilu chceme přispět ke snížení produkce výfukových plynů a ostatních škodlivin,“ upřesnila Černá.

Povodně v roce 2002 na Třebíčsku. Rozvodněná řeka Jihlava.
OBRAZEM: Před patnácti lety zaplavily Třebíčsko povodně

Elektromobilita je v Třebíči poměrně rozvinuta. „Elektromobil se osvědčil už během doby, kdy jsme jej měli zapůjčený. Z opatrnosti se ale úředníci nevydávali nikam na delší cesty. V tomto ohledu nás velmi potěšilo, že se tento týden otevře první rychlodobíjecí stanice v Jihlavě, takže nyní si už určitě troufneme i na jednání do krajského města elektromobilem,“ řekla Černá.

Auto jezdící na elektřinu není prvním úsporným prvkem radnice. V provozu jsou již elektroskůtry a elektrokola. „Elektroskůtry máme zapůjčené, ale elektrokola jsou naše vlastní. V provozu se nám tyto dopravní prostředky velmi osvědčují, takže budeme touto cestou pokračovat,“ uzavřela Černá.

Zatmění měsíce v Třebíči.
Nad Třebíčí vyšla potemnělá luna. Podívejte se