„Nechali jsme si zpracovat analýzu veřejného osvětlení. Od příštího roku budeme snižovat v pozdních nočních hodinách výkon,“ naznačil Měrka možné úspory.


Podobnou cestu razí i v Mohelně. „Plánujeme do pěti let vyměnit veškeré veřejné osvětlení. Už jsme s tím letos začali. Vyměňujeme staré žárovky za světelné diody. Mají delší trvanlivost a menší spotřebu,“ poznamenal starosta Jiří Kostelník.


Změnu dodavatele energie prý neplánují. „Kdyby přišel s dobrou nabídkou ČEZ, tak bychom o tom nejspíš uvažovali. Ale s E.ON zatím problém nemáme, stejně jako s RWE,“ objasnil Kostelník. Orientovat se na trhu s novými dodavateli je podle něj velice složité.


O případném jiném dodavateli energie uvažovali i v Hrotovicích. „Poté, co jsme se zajímali o podmínky, jsme zjistili, že zase tak velké výhody by pro nás změnou nevyvstaly,“ tvrdil starosta Hrotovic Antonín Mlynář.


Sluneční energii využívat nemohou


Na nákladech na nasvícení ulic šetří i v Jaroměřicích nad Rokytnou. „V loňském roce jsme přešli pod jiného dodavatele energie pro světla. Nyní řešíme, jak bychom mohli ušetřit při dodávkách energie pro více městských objektů najednou,“ řekl starosta Jaroměřic Karel Nedvědický.


„Měli jsme tu i myšlenku na zřízení solárních panelů na základní škole, ale ta nám zatím nevyšla,“ řekl Nedvědický. Stejně jako například v Okříškách, kde chtěli panely instalovat na školu a školku, se i v Jaroměřicích ukázalo jako problematické napojení do veřejné sítě.