Půjde o akutní opravu. Vyvolal ji zvýšený takřka nepřetržitý provoz v minulých měsících, kdy si řidiči přes Poušov zkracovali cestu při vleklé uzavírce Podklášterského mostu, přestože tudy oficiální objízdná trasa nevedla. Silnice i mosty v Poušově dostaly zabrat a radnice chce proto ještě před letní sezonou cestu i most přes řeku opravit, mimo jiné i kvůli dostupnosti tamního kempu.

„Most, takzvaný bailey bridge bude osazen novými přejezdovými prahy, dostane nový nátěr a bude vyměněna výdřeva. Na přilehlé silnici směrem k rybníku Kuchyňka budou opraveny výtluky,“ oznámila mluvčí města Irini Martakidisová.

V první etapě od 15. do 29. května bude uzavřen pouze most a pro řidiče bude platit objízdná trasa ulicemi Pražská, Sucheniova, Žerotínovo náměstí, 9. května a Račerovická.

Představuje autentickou podobu interiérů zámku z konce 19. a počátku 20. století.
Zámek v Náměšti nad Oslavou opět mimořádně zpřístupní Dětský a Královský apartmán

„Od 29. května od 7 hodin ráno do 30. května do 20 hodin večer bude uzavírka přesunuta od křižovatky za mostem po zahrádkářskou kolonii Pod Kuchyňkou, přičemž vjezd do zahrádkářské kolonie Poušov bude umožněn přes opravený most. V těchto dvou dnech budou provedeny lokální opravy silnice v uzavřeném úseku,“ popsala mluvčí. Z ulice Račerovická povede objízdná trasa přes ulice 9. května, Žerotínovo náměstí, Sucheniova, Pražská a do Poušova.

Skála zmizí

Během uzavírky jsou naplánované i průzkumné vrty ve skále, kolem které se točí silnice nad mostem bailey bridge. Ty mají ukázat, zda půjde skálu odstřelit či odbourat, aby se mohla velmi úzká silnice v tomto úseku alespoň o půl metru rozšířit. Pokud se ukáže, že ano, radnice se do akce pustí už v létě. „Stav komunikace je tam nedobrý. Pokud se prokáže, že lze skálu odtěžit, provedli bychom to ještě o prázdninách,“ potvrdil vedoucí radničního odboru dopravy Aleš Kratina. Silnice by v té době zůstala opět zavřená, zřejmě na deset dnů.

Oba mosty budou nové

To ale není všechno. Zásadní oprava obou mostů a celého úseku silnice v Poušově teprve přijde. Pokud ji vedení města schválí, první etapa by měla přijít na řadu už na podzim tohoto roku. „Měl by se během ní zbořit a znovu postavit mostek u rybářů a opravit komunikace od točny autobusů před náhonem po autokemp. Příští rok by se mělo pokračovat novým mostem přes řeku Jihlavu,“ popsal Aleš Kratina.

Ilustrační foto
Ani šest rozsudků nestačí. Spor zaměstnance a firmy trvá už déle než pět let

Most bailey bridge nechá radnice za rok zlikvidovat, nahradí ho zcela nové přemostění. Proč tedy bailey bridge nyní radnice opravuje? Podle Aleše Kratiny jde o akutní nutnou opravu vyvolanou zvýšeným provozem v době uzavírky Podklášterského mostu. „Sice se tam letos nějaké peníze investují, ale je to opravdu jen akutní oprava na rok,“ řekl.

Zdroj: Deník/ František Vondrák