„Byla vyhlášena výzva v rámci integrovaného regionálního programu, na kterou jsme se dlouho připravovali," informovala třebíčská radní Marie Černá.

Ve výzvě by chtělo vedení města získat maximální dotaci 20 milionů korun. Ta by mohla pokrýt většinu nákladů spojených s nutnou rekonstrukcí a úpravou budovy. „Po projektantovi chceme, aby se náklady co nejvíce blížily této částce. Jde o zajímavou secesní budovu, které hodláme její nynější vzhled co nejvíce zachovat. Uzpůsobeny budou muset být především vnitřní prostory, kde bude třeba vyměnit i technické sítě," dodala Černá.

Získat potřebnou dotaci však nebude jednoduché. Dotační podmínky se v novém plánovacím období změnily a dosáhnout na dotaci je nyní těžší. „Dříve jsme v rámci regionálního operačního programu soutěžili s pětatřiceti městy z Vysočiny a Jihomoravského kraje. Dnes soupeříme v rámci celé republiky. Je tam alokace 180 milionů korun," vysvětlila Černá.

Jestli vedení Třebíče se žádostí uspělo, bude vědět nejdříve po Novém roce. „Pokud neuspějeme, budeme čekat na další výzvy. Doufejme, že nebude poslední," dodala Černá.

Bývalé kino Moravia je nejstarším a nejdéle fungujícím třebíčským biografem. Od roku 1919, kdy bylo postaveno, fungovalo téměř devadesát let. Uzavřeno bylo před deseti lety.

Poté z něj mohlo být centrum pro seniory či pro děti nebo hostel. Reálně vypadala nabídka pražské developerské společnosti Red Stripe. „Nepodařilo se jim získat úvěr a žádný další vážný zájemce se za deset let neobjevil. Několik si jich přišlo objekt prohlédnout, ale konkrétní nabídku nikdo nepředložil," uvedl místostarosta Pavel Pacal.