„Cílem je zmapovat zájem obyvatel o třídění bioodpadu a získat přehled o množství vyprodukovaného bioodpadu. Průzkum by měl i odpovědět na otázku, zda jsou občané ochotni tento druh odpadu kompostovat pomocí kompostérů,“ vysvětlil Milan Krčmář z třebíčské radnice.


Postupné snižování ukládání biologicky rozložitelného komunálního odpadu na skládku je jedním z priorit Evropské unie a povinností České republiky. Podle zákona o odpadech mají obce a města za úkol toto množství průběžně do roku 2020 snižovat .


Vybrané domácnosti navštíví studenti


„Aby se i Třebíč v této oblasti posunula dále, je nutné nejprve prověřit zájem mezi obyvateli o třídění bioodpadu,“ řekl Krčmář. Prvním místem, kde dojde k pilotnímu průzkumu, budou rodinné domky v Nehradově (ulice Lípová, U Obůrky, Zámecká, Dr. Suzy a Lesní).


Domácnosti navštíví studenti s dotazníkem. Budou připraveni lidem vysvětlit danou problematiku a pomohou jim s vyplněním formuláře.


Příklad Mohelna


„Pokud lidé projeví zájem, město se pokusí získat peníze z grantů a dotací. Z nich by pak měly být zakoupeny speciální nádoby a kontejnery na bioodpad a kompostéry,“ dodal Krčmář.


Příkladem může jít městys Mohelno. Tam se loňský rok rozhodli získat peníze na projekt za téměř tři miliony korun na zakoupení kompostérů, aby je mohli domácnostem půjčovat zdarma.


„Kompostéry jsme získali loni na podzim a byl o ně obrovský zájem. Vůbec jsme to nečekali. Některé větší pozemky si vzaly rovnou dva. Vše vyhodnotíme až během letošního roku, ale zatím jsme spokojeni,“ pochvaluje si zájem občanů starosta Jiří Kostelník.


A ambice Mohelenských tímto projektem rozhodně nekončí, ba naopak: „Chceme být v tomto ohledu naprosto soběstační, takže ještě plánujeme postavit vlastní kompostárnu, kde by se zpracovával odpad z veřejných ploch,“ dodal Kostelník.