„Podařilo se nám po více než roce protlačit studii přes dopravní policii a památkáře. Nyní se nám konečně podařilo dosáhnout shody. Máme variantu, která je kladně posouzena z obou stran," řekl starosta Třebíče Pavel Janata.

Před jednáním se zastupiteli nechtělo vedení města téměř nic prozradit. „Žádná ze současných funkcí náměstí by neměla skončit. Naopak některé by mohly přibýt. Například vodní prvek," sdělil pouze starosta.

Ještě během května by měla být studie představena také občanům města. „Jednání s veřejností bude v některém velkém sále, kde autor studie architekt Tomáš Rusín promítne budoucí podobu náměstí. Občané se k ní budou moci vyjádřit a připomínkovat ji. Samozřejmě jen v rámci mezí, které byly schváleny ze strany památkářů," sdělil místostarosta Třebíče Pavel Pacal.

Odhadovat cenu je podle radních v této chvíli ještě velmi obtížné. „O revitalizaci Karlova náměstí se v Třebíči mluví již od revoluce. To je věc, kterou dlužíme občanům města, a uděláme ji. Počítáme s tím, že revitalizace bude stát desítky milionů korun. Neradi bychom se dotkli hranice sto milionů, ale i tak vysoko se možná cena vyšplhá," uvedl starosta Janata.

BUĎ DOTACE, ANEBO ÚVĚR

Radní by zdroje financování rádi hledali také mimo rozpočet města, najít dotační titul, který by alespoň částečně revitalizaci Karlova náměstí pomohl zaplatit, však půjde těžko.

„Stále monitorujeme dotační možnosti, ale je pravda, že skoro žádné nejsou. Ale my revitalizovat náměstí musíme. Hospodaření města v posledních letech je natolik dobré, že jsme si vytvořili prostor, abychom mohli případně přijmout úvěr. Nenajde-li se jiné řešení, i za cenu úvěru by bylo možné náměstí financovat," nastínil starosta.

Pokud vše půjde hladce, mělo by se příští rok začít s inženýrskými sítěmi. Úpravy na povrchu by na ně měly následně navázat v roce 2018.