Už po půl roce, co byl ve funkci. Oficiálně svůj post opustil včera, a to po vzájemné dohodě.

„Je to celé divné. V pondělí odpoledne na zastupitelstvu nikdo ani nenaznačil, že by byl nějaký problém s kulturou v Budějovicích. Binka tam normálně seděl jako ředitel městské příspěvkovky. A pak se na webovkách města dozvím, že ho odvolali. Přišel mi jako sebejistý člověk, který kultuře i penězům rozumí. Kdybychom třeba alespoň někdy řešili jeho prohřešky, ale tohle mi prostě neštymuje, nevím, co za tím zase je,“ kroutí hlavou zastupitel Drahoslav Bastl.

Jak říká, radní učinili zásadní rozhodnutí těsně po zastupitelstvu a starosta Vlastimil Bařinka vzápětí odjel na dovolenou. „Myslím, že do další schůze zastupitelů je daleko, mezitím to stihne vyšumět a bude,“ dodává rozpačitě Bastl.

Místostarosta Jan Kocáb zásadní rozhodnutí radních vyargumentoval následovně: Binka měl až příliš mnoho „vedlejšáků“, vrcholem bylo, když se neobjevil na dvou ze čtyř koncertů hudebního festivalu Václava Hudečka, tedy na největší a nejprestižnější kulturní akci ve městě za celý rok.

Místo toho v pátek moderoval ve Znojmě velkou akci Freeportu – módní show Blanky Matragi. V sobotu odpoledne, kdy byl koncert v kostele, zase uváděl jinou akci v Hrotovicích. „Když uspěl ve výběrovém řízení počátkem tohoto roku, oznámil nám, že ještě pracuje na malý úvazek v rádiu jako moderátor. Hovořil o dvou hodinách týdně maximálně. Měl toho ale příliš mnoho bokem, moderování a podobně. Přitom byl ve veřejné funkci, to mělo být jasně na prvním místě a to jsme mu vytkli,“ upozorňuje Kocáb.

Život jde dál

Dále se radním nelíbilo, že festival Václava Hudečka vlastně vyprodukovala kulturní agentura D.A.N. Production a ne budějovické kulturní středisko. Binka právě pro D.A.N. moderuje.

„Vyříkali jsme si to, sdělili jsme mu výtky, on nám řekl svůj úhel pohledu. Naše vzájemné představy se významně liší, a tak jsme se rozešli,“ říká místostarosta.

Dušan Binka bere své půlroční působení v městské kultuře v Budějovicích jako jednu z životních etap. „Městská rada mě jmenovala, městská rada mě odvolala. To je legitimní postup, život jde dál. Neberu to jako osobní prohru. Jsem zvyklý pracovat sedm dní v týdnu, stíhat strašně moc věcí. I Hudečkův festival jsem měl vykrytý kvalitně. Koneckonců, když v sobotu přišel déšť, uskutečnil se koncert bez problémů v Besedě. A že jsem na dvou koncertech nebyl? Mám pocit, že jsem tam nikomu nechyběl. Kdyby se cokoli semlelo, měl bych okamžitě po ruce řešení.“

Binka ještě podotkl, že Beseda se pod jeho vedením ekonomicky stabilizovala, některé akce, které nasmlouval, ještě dobíhají. Například koncert Michala Davida příští týden. „Myslím, že se po těch pár měsíců dělala slušná kultura,“ dodal s tím, že odešel tak rychle proto, že neviděl důvod setrvávat někde, kde není budoucnost.

Prozatím povede kulturu v Budějovicích dosavadní šéf přes ekonomiku v Besedě Karel Nechvátal.