Podle zapisovatelky tamní komise Hany Koutné za to mohou lidé, kteří mají trvalý pobyt na Městském úřadě v Třebíči. „Radnice totiž spadá do našeho okrsku a počet lidí, kteří jsou tam hlášeni, se rok od roku zvyšuje," řekla s tím, že ve volební komisi zasedá už desátým rokem. „Když jsem začínala, měli jsme v seznamu kolem šesti set voličů, dnes je jich šestnáct set," upozornila.

Poslední minuty před otevřením volební místnosti využila k zodpovězení několika dotazů, které na ni směřovaly. „Kdo si bude potřebovat odběhnout třeba na poštu, musí to říct. Nevidím v tom ale problém," podotkla. „U lidi, kteří správně odvolí, si v seznamu zakroužkujeme jejich číslo," vysvětlovala ostatním členům komise Koutná.

Za dveřmi už zatím čekala šestice lidí, kteří přišli odevzdat svůj hlas. Nejdéle  na chodbě postával Martin Pecina. „Chodím takhle brzy vždycky, navíc jsem zatím byl u všech voleb," řekl.

Ani počáteční nápor, který musela volební komise v budově třebíčského Fóra zvládnout, ale prý nadprůměrnou volební účast nevěstí. „U nás se to odhaduje těžko, většina voličů, které máme v seznamu, totiž určitě nepřijde. Vždyť ani v Třebíči nežijí," odvětila Koutná.

Pravou rukou jí až do dnešní čtrnácté hodiny, kdy se volební místnosti po celé zemi uzavřou, je osmnáctiletý předseda komise Šimon Benda. „Jsem už u druhých voleb, plnoletý jsem totiž byl i na prezidentské volby," podotkl. Do komise se dostal díky příbuzným. „Babička byla členkou strany, a ta do komise často vysílala mou mamku. Když už je mi osmnáct, deleguje mě," vysvětlil Benda.

Studenti vedou komisi také ve Smrku. Ani tam neočekávají stoprocentní účast. „Jsme docela malá obec, přesto tady máme víc jak deset lidí, kteří mají nahlášen pobyt na úřadě, ale nežijí tady. Navíc je tady nikdo nikdy neviděl, takže jen těžko dorazí. Plnoletých je z nich osm," řekl předseda komise ve Smrku Marek Šabata.

Voličů v tamním seznamu napočítal 218, dva z nich si vyzvedli volební průkaz a odvolí jinde. Během první půl hodiny dorazilo k urně pět voličů. „Lidé budou chodit spíš až po třetí hodině, až přijedou z práce. Bývá ale zvykem, že víc lidí odvolí v pátek než v sobotu," poznamenal Šabata.

Dvoudenní práci členů komise předcházely dlouhé přípravy. Odborného školení se za ni zúčastnil zapisovatel Pavel Cejpek. „To proběhlo už 17. října, ještě před tím a vlastně i den před volbami jsme se jako komise sešli, abychom připravili místnost, která jinak slouží panu starostovi jako kancelář, a dohodli se co a jak," doplnil.