V ulici Vítězslava Nezvala je nyní hlavní přestupní uzel třebíčské městské autobusové dopravy. To přináší komplikace nejen cestujícím, ale také běžným řidičům. Pro ně je totiž nyní ulice uzavřena. Projet smí pouze autobusy a zásobování.

„O uzavírce Karlova náměstí jsem věděl, ale o Vítězslava Nezvala ne," postěžoval si řidič Milan Kučera.

Překvapených řidičů bylo v pondělí více. Před novými dočasnými zastávkami se jich otáčelo hodně. Řada z nich však, pokud neviděla na blízku policistu, zákazem klidně projela. Komplikovali tak výjezd autobusů i ohrožovali cestující přebíhající mezi zastávkami.

„Je první den, jako u všech uzavírek si na to řidiči teprve zvykají. Musíme počkat, věřím, že se situace usadí. Máme zprávy, že tam auta zatím projíždí, nicméně městská policie tam je v permanenci a operativně to řešíme," řekl vedoucí odboru dopravy Aleš Kratina.

Pro cestující, jedoucí linkami 4, 5, 11 a 12 ze zastávky Cyrilometodějská ve směru do centra, je připravena zastávka před hlavní poštou v ulici Smila Osovského. Zastávka funguje pouze v tomto směru. Některé občany navíc udivilo, že je pouze výstupní.

Jízdní řád je svatý

„Dopravce nám sdělil, že v okamžiku, kdy by tam bylo možné také nastupovat, nebude moci garantovat jízdní doby. Byl by významně porušován jízdní řád," vysvětlil Aleš Kratina.

Na místech dočasných zastávek navíc logicky nemohou parkovat auta. Naopak centrální parkoviště na Karlově náměstí zůstává otevřené. Avšak přístupné je pouze z Jejkovské brány. Parkovat na něm mohou rovněž majitelé parkovacích karet s označením Karlovo náměstí sever, jih.

Během první etapy, která potrvá do 3. srpna, mohou automobily projíždět přes Karlovo náměstí ve směru od Jejkovské do Jihlavské brány. Auta v opačném směru musí jet kolem radnice a ulicí Přerovského.

Ani ve druhé etapě se autobusy na Karlovo náměstí nevrátí. Od 3. srpna bude totiž zavřená Jihlavská brána. Auta budou moci stále vjíždět na Karlovo náměstí Jejkovskou bránou. Stejnou cestou se však budou muset vracet zpět, nebo se vydat kolem radnice Hasskovou ulicí.

Ve třetí etapě, která začne poslední srpnový den, se bude opravovat úsek ve spodní straně Karlova náměstí. Zda se před návratem školáků do lavic budou moci již autobusy na náměstí vrátit, se zatím neví. „Zatím to máme vypsané, že ani v této etapě by neměl být provoz městské autobusové dopravy na Karlově náměstí. Nicméně s prováděcí firmou máme předjednáno, že náš velký zájem je již od 1. září autobusy na Karlovo náměstí vrátit," řekl Aleš Kratina.

Pokud by se městská doprava na náměstí vrátila, autobusy by ve směru na Jihlavskou bránu jezdily po spodní straně náměstí a v druhém směru po horní straně. Individuální automobilová doprava a zásobování bude v západní části průjezdné opět v jednom směru.

Práce budou pokračovat také čtvrtou etapou. Její přesný termín ještě není znám. „Se zhotovitelem jsme domluveni, že termín vyjasníme až během léta, kdy bude jasné, jakým způsobem se bude kanalizace opravovat a jak to časově vychází," dodal Kratina. Ukončení prací je předběžně naplánováno na 15. listopadu.