Deník o nepříjemné situaci zvířat a zaměstnanců útulku informoval minulý týden. Petr Ondráček přislíbil urychlenou nápravu, nic se však nezlepšilo. Spíše naopak. „Pan Ondráček mi napsal textovou zprávu, že jeho právníci na mě podají trestní oznámení kvůli mým vyjádřením v minulém článku," konstatovala ošetřovatelka Miroslava Feherváryová, která se však problémů neděsí. „Nemáme výplaty, nejde elektřina, takže se nemám čeho bát," dodala.

Více než týden bez proudu útulek přežil. „Nahrává nám počasí, je poměrně teplo a neprší, takže to nějak zvládáme. Horší už je to se světlem. Jak je člověk zvyklý používat elektřinu pořád, je to bez ní pomalejší. My to už nějak vydržíme, hlavní je, aby se něco dělo," řekla Feherváryová.

Do problému se vložilo také město. Třebíč ročně provozovateli, tedy Lize na ochranu zvířat, poskytuje na provoz útulku 470 tisíc korun. Vedení se ve světle nynějších informací rozhodlo provést mimořádnou kontrolu. Předseda Ligy Petr Ondráček měl doklady a vyúčtování předložit v pondělí, nicméně se tak nestalo. „Přišel nám e-mail, že je pan Ondráček na pracovní neschopence a v tuto chvíli není schopný cokoliv připravit. Nic jsme nedostali, takže ani nemůžeme nic kontrolovat," přiznal starosta Pavel Janata s tím, že další kroky město připravuje.

Jedním z nich by mohlo být přesměrování dotace na provoz útulku jinému subjektu. Nabízí se Spolek na pomoc zvířatům. Nahradit Ligu by však pro něj bylo složité. „Nejsme provozovatel útulku, aby šly peníze z města na výplaty zaměstnanců nebo na zaplacení elektřiny k nám, to bude komplikované," obává se Jitka Helanová ze spolku.

Peníze přímo zvířatům

Spolek útulku pomáhá sháněním materiální i finanční pomoci, která jde přímo zvířatům. Prostředky získává od dobrovolných dárců či z grantů a veškeré příjmy a výdaje lze sledovat prostřednictvím transparentního účtu.

Peníze na účtu nyní jsou, podle Helanové však není řešením, aby se jimi platilo za Ligu. „Nemyslím si, že je správné, abychom za peníze od dobrovolných dárců hradili dluhy Ligy, která na to peníze navíc dostala. Kdo zaručí, že by se to za rok neopakovalo? Takhle se to řešit nedá, je potřeba nějaká systémová změna," řekla Helanová.

Té by nahrávalo i to, co se v posledních dnech proslýchá Liga údajně zvažuje, že útulek již nadále provozovat nebude. Tím by se otevřela cesta pro případné nové provozovatele.

Spolek na pomoc zvířatům z peněz dárců kupuje krmivo, stelivo, deky a podobně. Ten, kdo chce útulku pomoci, se může obrátit právě na něj, díky transparentnímu účtu i rozpisu nákupů má dárce jistotu, že jeho pomoc skončí skutečně u zvířat. Podle ošetřovatelky Feherváryové se lidé nyní o situaci v útulku zajímají a nabízejí pomoc.

Petra Ondráčka se Deníku sehnat nepodařilo kontaktovat, telefon nezvedal a ostatní pracovníci Ligy o třebíčském problému téměř nic nevědí. „O Třebíč se stará pan Ondráček, já vám k tomu nic bližšího nejsem schopná říct," uvedla místopředsedkyně ligy Dagmar Kubištová.

Reakce Petra Ondráčka, kterou redakce získala až po vydání v tištěném Třebíčském deníku:Není pravdou, že se zaměstnanci nekomunikuji, kolegyně Alena Šloufová je se mnou v pravidelném kontaktu. Problém s energiemi i výplatami řeším, situaci zkomplikoval volný den v minulém týdnu a akutní zhoršení zdravotního stavu. Městu Třebíč jsme v minulém týdnu oznámili, ze činíme kroky, na jejichž konci bude ukončení Smlouvy o provozováni útulku a jeho předání městu Třebíč. Na náhradním termínu pro dodání vyúčtování jsme s městem dohodnuti. Na závěr uvádím, že mi byl v minulém týdnu odcizen spolu s dalšími věcmi mobilní telefon s původním číslem 733 764 510. Petr Ondráček